Null mobbing, statsminister

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mobbefrie skoler innen 2004, sa KrFs Kjell Magne Bondevik i sin tid. Det er naturligvis noe alle er enige om, at vi ikke aksepterer mobbing blant barn. Det er fint at også statsminister Erna Solberg er enig i at barn ikke skal mobbes på skolen, og sånn sett ikke ny rakettforskning når Høyre på helgens konferanse på Sundvolden satte seg mål om null mobbing.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvor kommer mobbingen i skolegården fra? Bondevik sa for noen år siden at mobbing handler om holdninger. "Det er først og fremst et ledelsesansvar", sa han. Jeg savner nettopp at nasjonens ledere går foran i at uansett hvilket emne det er snakk om, så skal også voksne omtale andre mennesker med høflighet og respekt.

Våre fremste tillitsmenn og -kvinner har et stort ansvar. Det er mange som følger dem og lytter til dem. I morgenmøter bestemmer de hva de skal si i dag, planlegger sine Facebookoppdateringer ved hjelp av sine rådgivere. "Lik og del"! sier de. Derfor har det mye større konsekvenser når våre statsråder uttaler seg nedlatende om mennesker og grupper, utsetter dem for ringeakt eller ekskluderer mennesker fra «oss» og «vi».

Jeg savner rollemodeller for hvordan vi skal ha det sammen, og hvordan vi skal "bygge laget" blant oss alle som bor i Norge. Jeg savner et lederskap for hele befolkningen, og et individuelt ansvar for at det den enkelte av oss sier og gjør, påvirker kulturen for hva som er greit å si og gjøre. Blant voksne og barn. Hvis ikke statsministeren og hennes kolleger i regjeringen gjør det - hvordan skal vi vanlige folk på grasrota klare å lage og opprettholde en kultur for hvordan vi oppfører oss fint mot hverandre? Selvfølgelig skal vi kunne være uenige, komme med kritikk eller stille spørsmål. Men er det nødvendig å bruke stygge ord om den du er uenig med?

Sier noen noe stygt om andre, ikke Lik det. Ikke Del det. Selv om du kanskje i sak er enig. Den som sprer møkk er ikke bedre enn den som lager den.

Hvordan skal barn lære å oppføre seg fint når vi ser hvordan smilende, oppegående folk oppfører seg mot andre - offentlig og skriftlig, for hele verden - i sosiale medier, aviser og andre steder på nettet? Vi må begynne med å selv vise folkeskikk, være greie med hverandre. Det er ingen annen måte. Det er først og fremst et lederansvar. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.