Når sparepisken svinger, er det de svakeste som rammes

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mye av det man hører i lokalpolitikken i Sandefjord er: «Vi har ikke råd». Dette har blitt en vane i lokalpolitikken, et utsagn som er så normalisert at de aller fleste som sitter i kommunestyrer ikke en gang tenker noe mer på det, når vi får denne beskjeden eller påstanden servert. Det er her vi får et problem når vi skal diskutere saker som rammer de som er svakest stilt og familien de har rundt seg hardest. Nemlig saken om lille-skolene i Sandefjord.

Sandefjord har dårlig råd, dette er noe vi alle anerkjenner. Det er derfor sparepisken ofte svinger her i vår kommune; vi er nødt til å spare inn penger. Men når pisken svinger så er det tydelig vis lettest å ta fra kanskje noen av de svakeste og mest utsatte i vårt samfunn, og deres familier. Lilleskolene tilbyr et tilbud som kan hjelpe de som man ofte beskriver som «slitere», altså de som sliter med å passe inn i det A4-arket vi kaller skolen. Lilleskolene, gir disse sliterne en alternativ undervisning, som kan hjelpe de med å få vitnemål, og derifra komme seg videre inn på videre utdanning og til slutt forhåpentligvis jobb. Det er utenkelig at når politikerne i Sandefjord vedtar kutt i budsjettet på 200 millioner kroner, at det ikke går utover tilbudet til innbyggerne, og da spesielt de som trenger denne hjelpen

Det mange politikere ofte glemmer når sparepisken svinger, er det at de tiltakene vi vedtar blendet av våre egne budsjetter og ordførerens storslåtte taler om hvorfor vi må spare inn penger. Er det faktum at de vedtakene som fattes, faktisk rammer folk og familier. Folk og familier som ikke har valgt selv at de skal stå i en vanskelig situasjon.

Vi har hørt historier fra foreldre som har barn i Lillevarden skole, som får beskjeden rett før sommerferien: «Vi vet ikke om vi faktisk kommer til å være her til neste år». Denne beskjeden må være ufattelig tung å få for de foreldrene som ofte har lett hvileløst etter en måte å gi ungene sine en skolegang som fungerer for sine barn. Det må være en tung beskjed å få for disse barna som faktisk gleder seg til å gå på skolen, fordi de endelig har fått et tilbud som fungerer for seg. Et skolesystem som ikke fungerer fordi pugging av brøker, og uendelig lesning ikke fungerer, fordi barnet har skrive og lesevansker, konsentrasjonsproblemer eller andre ting som gjør det vanskelig å passe inn i dette A4-arket norsk skole er.

For disse barna og familiene, tar Rødt nå til orde for at Sandefjord kommune skal bli en garantist for lilleskolene, og at vi skal spare dette tilbudet fra å bli slått ned av sparepisken. Vi vil derfor sette ned en minimumsgrense budsjettet, tilrettelagt for lilleskolene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags