Rådmannen stoler fortsatt på Statkraft, selv om de er tatt med buksene nede med sine lettvinte beregninger

Av

Svar på Statkrafts «fnysing» av Naturvernforbundets bekymring i SB: Statkraft fnyser av Naturvernforbundets bekymring for at varmen fra datasenteret i Stokke skal påvirke det lokale klimaet. I stedet for å fnyse burde de ha kommet med fakta om varmeutslippet. Vi har etterlyst en vurdering av konsekvensene, men Statkraft fortsetter med å neglisjere varmespørsmålet.

DEL

MeningerI SB den 6. desember kommer de med en morsom beskrivelse av hvordan varmen vil påvirke Stokke. Ole Johan Lindaas i Statkraft har fått hjelp av Meteorologisk institutt til å smøre energien ut med en radius på 3 km rundt det planlagte datasenteret og regnet ut at «energien er vesentlig mindre enn det som utvikles av mennesker som står og venter på en bussholdeplass om morgenen». Problemet er at varmen som slipper ut fra datasenteret, ikke blir fordelt jevnt rundt datasenteret, slik som Statkraft beskriver.

Det er som regel en vind som blåser i området, og i stedet for at varmen fordeles over et stort område rundt datasenteret, blir varmen ført videre med vinden. Det er det området som til enhver tid er nedstrøms for datasenteret som vil få varmen. Noen ganger er det nordøstlig vind, og Bokemoa vil føle varmen. Noen ganger er det sørvesten som bærer varmen i retning Haslestad, og noen ganger er det nordavind, og det blir sentrum som vil få varmen.

«Rådmannen stoler fortsatt på Statkraft, selv om Statkraft er tatt med buksene nede med sine lettvinte beregninger.

Det er aldri slik at vinden blåser konstant fra én retning, og derfor vil heller ikke ett område konstant få varmen. NILU har gjort et forsøk på å beregne temperaturøkningen i Bokemoa og Storås. De har regnet ut gjennomsnittlig temperaturøkning, og da blir ikke temperaturøkningen så skremmende stor, fordi det bare er når vinden kommer fra datasenteret at varmen vil merkes. Statkraft oppgir at varmen er mindre enn det som utvikles fra mennesker som står og venter på bussen.

Det er et morsomt bilde som ufarliggjør datasenteret. Men datasenteret har søkt om å få bruke 120 millioner watt elektrisitet. Denne energien skal ikke spres ut over en større del av Sandefjord kommune. Energien skal slippes ut i et punkt som heter Sundland. Og energien tilsvarer energien som blir avgitt fra 1,2 millioner mennesker som må stå tett i tett på Sundlandmyra. Det trengs et ganske stort busskur! Et annet bilde på hvor mye energi som skal slippes ut på Sundlandmyra kan være å se for seg et vannkraftverk hvor 65.000 liter vann pr. sekund faller 185 meter. Dette er så mye energi at det kan fordampe 3.000 liter vann pr. minutt.

Denne varmen blir spredd i vifteform fra datasenteret. Selvfølgelig blir den varme lufta fra datasenteret blandet med lufta i omgivelsene. Og temperaturen blir mer og mer utjevnet jo lengre man går vekk fra datasenteret. Problemet med å plassere datasenteret på Sundland er at de har naboer ganske nær.

Det har aldri tidligere vært bygget et tilsvarende stort datasenter hvor det er 300 meter til de nærmeste naboene. Når datasenteret går for fullt, vil temperaturen på lufta ut fra datasenteret være 33 grader høyere enn den lufta som de tar inn. Det er 300 meter til de nærmeste arbeidsplassene, og det er også 300 meter til de nærmeste bolighusene. Når det er 25 grader i lufta og viftene går for fullt (3000 m³/s) om sommeren, vil det være 58 grader på lufta ut fra datasenteret. Avhengig av vindretning og avstand til datasenteret vil noen kunne føle denne ekstra varmen.

Hvem får føle den ekstra varmen ved hvilke vindretninger og vindstyrker? Dette må Statkraft pålegges å utrede før de begynner byggingen. Statkraft har hele tiden neglisjert at det kan bli en ulempe av et varmeutslipp. Alle opplysninger som vi har nå, er kommet som en følge av at Naturvernforbundet har etterlyst dem.

Naturvernforbundet har beregnet at når det blåser 2m/s fra nordøst og det er 30 grader i Stokke sentrum, vil Bokemoa ha 31,4 grader. Men hva vil folkene i Peer Gynts Vei oppleve når det er nordavind? Og hva vil Haslestadområdet oppleve når det er sørvestlig vind? Det er slike ting som Statkraft må utrede for et fullt utbygd datasenter med 120 millioner watt. Og rådmannen i Sandefjord stoler fortsatt på Statkraft, selv om Statkraft er tatt med buksene nede med sine lettvinte beregninger. Statkraft påstår at konsekvensene er utredet for 120 MW.

Det stemmer fortsatt ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags