Gå til sidens hovedinnhold

Stå for det som er rett

Artikkelen er over 3 år gammel

9. april. Tysk invasjon av Norge. I dag vet vi hva som fulgte. Hvorfor velger mennesker som de gjør? Noen nordmenn valgte å ta del eller støtte nazistene, noen støttet motstandsbevegelsen, noen sparket og spyttet på mennesker som lå nede, forholdt seg passive til urett eller beriket seg på andres ulykke.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I ettertid er det fint å heie på motstandsbevegelsen, eller si det er viktig for deg at barnet ditt drar på busstur til Polen. Men det som virkelig teller, det som betyr noe, er å stå for det som er rett, inkludere alle i et felles "vi".

Nazismen, okkupasjonen av Norge, Europa i flammer ble gjort mulig av at grupper av mennesker ble stengt ute som "dem". At det ble helt greit å jage og utsette andre for ringeakt. At vanlige folk aksepterte det, syntes det var greit, applauderte. Folkeslag. Funksjonshemmede. Fagforeninger. Homofile. Jøder. Katolikker. Frimurere. Og så videre. For du er ikke trygg, selv. Hvis du først aksepterer at det er greit å dømme andre for den gruppen de hører til, kan det like godt være deg og dine neste gang.

Det er bare en medisin mot ekstremisme. At vi er et fellesskap hvor alle mennesker hører til. At vi - at du - tør å si fra hvis noen utsetter andre for ringeakt fordi de hører til et folkeslag, et livssyn eller en annen gruppe. Selv om den som sier sånne ting er en du ellers liker, beundrer eller er glad i. Selv om den som blir snakket stygt om er en du ellers ikke har noe behov for å bli venn med. Diktatorer velges i demokratiske valg. De velges av et flertall i en befolkning som heier på at grupper av mennesker skal utestenges, straffes, fengsles, forfølges.

Men hva du vil om saker. Aksepter aldri drittslenging om mennesker. Om det er i lunsjen, på bussen eller i et kommentarfelt nær deg: Stå opp for det som er rett. Å stå for det som er rett, er det som skal til for "aldri mer 9. april".

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.