Gå til sidens hovedinnhold

Mer enn 130 land har i dag anerkjent Palestina. Nå er det Norges tur!

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne sommeren har Israels parlament, Knesset, vedtatt en ny lov som definerer Israel som nasjonalstaten for det jødiske folk. Kontroversielt er formuleringen at Israel er det historiske hjemland for det jødiske folket og at de har en eksklusiv rett til nasjonal selvråderett i landet. Ikke uventet har det vakt sterke reaksjoner over hele verden, og det tilspisser og forverrer situasjonen til palestinerne. Mange kritikere mener at loven svekker demokratiet og gjør både palestinske israelere og andre minoriteter til annenrangs borgere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Israels institusjonelle diskriminering mot palestinske borgere er godt dokumentert. Diskrimineringen påvirker mange områder av livet, blant annet hvor borgerne kan leve, familieliv og mer.

De siste tiårene har israelske bosettere, støttet av israelske myndigheter, tatt stadig mer kontroll over palestinsk jord. For kort tid siden kunngjorde den israelske regjeringen ytterligere en utvidelse av kolonialiseringen på den okkuperte Vestbredden. 1.000 flere nye hjem skal bygges på det omstridte arealet. Mer enn 600.000 jødiske israelere bor i rundt 140 kolonier, bygget på land som tilhører et annet folk, palestinerne, enten på Vestbredden eller Øst-Jerusalem. Slik bygging er ifølge FN i strid med folkeretten. Genèvekonvensjonen fra 1949 er ganske spesifikk: «Befolkningsstyrken skal ikke deportere eller overføre deler av sin egen sivilbefolkning til det territorium den okkuperer.»

 

I påsken i år samlet nærmere 30.000 palestinere seg i Gaza, for å demonstrere mot okkupasjonen og for palestinske flyktningers rett til å vende hjem. Det endte med minst 17 drepte sivile palestinere og minst 1.400 skadde. Israelske soldater møtte palestinere som kastet stein og brente bildekk, med drepende stålkuler. Netanyahus regjering mener at palestinske demonstranter med stein i hånda truer staten Israels sikkerhet og er årsaken til hvorfor Israel ser det både nødvendig og legitimt å drepe sivile palestinere. Menneskerettighetsarbeidere fordømmer Israels blodige militære respons mot uskyldige.

Det bør ikke overraske noen at mer enn 50 år med okkupasjon fører til avmakt, frustrasjon og sinne hos palestinerne. Muren som Israel har bygget opp på Vestbredden splitter palestinske familier, skiller venner fra hverandre og hindrer palestinere i å dra på skole, jobb og sykehus. Med hver bosetting Israel bygger ulovlig, blir det stadig mindre palestinsk land igjen. Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, har gitt tydelig uttrykk for at flere hundre jødiske bosettinger skal bygges. Verdenssamfunnet kaller dette for en krigsforbrytelse.

Mer enn 130 land har i dag anerkjent Palestina, de tåler ikke den urett som hver dag skjer. Dessverre er ikke Norge blant disse. Det er på høy tid at også Norge anerkjenner Palestina og dermed retten til å eksistere.

Kommentarer til denne saken