Privat er alltid bedre?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ordfører Gleditsch sier i Sandefjords Blad 24. januar at han håper at privat-kommunalt samarbeid innen matproduksjon vil kunne spare kommunen for kostnader relatert til bygg og drift. Han bedyrer også at dette muligens kan «(...) frigjøre ressurser til å gi bedre tjenester for innbyggerne»quot;, og søker en debatt om dette med(...) alle fakta på bordet». 

DEL

LeserbrevIkke overraskende kaster Ole T. Hoelseth i partiet Liberalistene seg inn i debatten med et innlegg i Sandefjords Blad 29. januar, fylt med det motsatte av nettopp fakta. I sitt innlegg benytter Hoelseth sjansen til å fremme sine ekstrem-liberale synspunkter om privatisering, og forsøker iherdig å overbevise om dets meritter. 

Hoelseth tar lettvinte og halvfordøyde konklusjoner om privatisering. Han påstår at når kommunale tjenester blir privatisert, blir de på magisk vis bedre. Ingen forskning viser at mer konkurranse fører til bedre tjenester innen helse og omsorg.

Må jeg minne Hoelseth på at i 2015 ble det kommunale sykehjemmet Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal kåret til å ha Norges beste sykehjemsmat i Landbruks- og matdepartementets kåring «Gylne måltidsøyeblikk»?

Eller problemene vi har sett innen privat eldreomsorg, senest Adecco-skandalen i Oslo i 2011, hvor eierne tok over 100 millioner kroner i utbytte, mens de ansatte satt igjen med dårligere lønn og arbeidsvilkår, som uten tvil gikk ut over kvaliteten på pleien som ble gitt til de eldre? 

I tillegg er det nødvendig å være kritisk til økt privatisering i et større perspektiv. Med økt privatisering ser vi økte forskjeller blant befolkningen, og økte forskjeller mellom folk bidrar til økt kriminalitet, sykdom, og sosiale problemer, som vist at de britiske akademikerne Wilkinson og Pickett i den banebrytende boka The Spirit Level fra 2009. 

I England har befolkningen vært vitne til drastisk og beinhard privatisering av sosiale tjenester de siste 40 årene. Resultatet de har å vise til er ekstremt høye utgifter til subsidiering, regulering og inspisering av private aktører, utallige skandaler med mishandling og neglekt av sårbare eldre, og generelt lavere kvalitet på tjenestene som tilbys.

Er det dette Hoelseth ønsker for norske helse- og sosialtjenester? 

Vi trenger trygge og forutsigbare tjenester til våre eldre. Vi trenger ikke innblanding fra private aktører hvis første prioritet er å tjene penger – ikke å yte kvalitetstjenester. Å åpne for privatisering av matproduksjon er et farlig skritt nærmere en utvikling vi bør unngå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags