Å få gjort rent hver 3. uke er langt under det vi normalt aksepterer, og det er virkelig pinlig at Høyre mener det er akseptabelt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Å ta vare på våre eldste er en av våre viktigste fellesoppgaver. Arbeiderpartiet vil at de eldre skal være sjef i eget liv og ha en trygg alderdom.

DEL

MeningerNok en gang vil Høyre redusere på hjemmehjelp! Om en uke er igjen budsjettet gjenstand for politisk behandling i kommunestyret. Som så ofte før skal det spares inn. Det sier seg selv at vedvarende innsparinger rammer befolkningen. Konkret foreslås det denne gangen blant annet å redusere hjemmehjelp fra hver 14. dag til hver 3. uke.

Sandefjord Arbeiderparti vil at de som har behov for hjemmehjelp, får det hver 14. dag. Kommunen har i lang tid hatt altfor få institusjonsplasser, og man har vedtatt en strategi der man skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Derfor mener vi at det er nødvendig å opprettholde en standard med hjemmehjelp hver 14. dag. Dette handler om hygiene, trivsel og livskvalitet, men også arbeidsforholdene for de kommunalt ansatte! Det er lite verdig når man kutter i hjelpen som fra før av er lite.

For bare kort tid siden, nærmere bestemt i juni i fjor, vedtok vi i den nye kommunen at vi skal ha en standard på hjelp i hjemmet annenhver uke. Alle politikere uansett parti ville ivareta det beste fra de tre kommuner som nå hadde blitt til én. I både Andebu og Stokke hadde man nemlig en standard på annenhver uke, mens Sandefjord ikke hadde hjemmehjelp oftere enn hver 3. uke.

Allerede nå, året etter dette tverrpolitiske vedtaket, støtter nå Høyre og allierte rådmannens forslag om å redusere hjemmehjelpen, en tjeneste som det kreves egenbetaling for, til hver 3. uke. Det kan ikke oppfattes som annet enn et opprørende løftebrudd og en oppsiktsvekkende snuoperasjon innen året er omme. Brukerne vil oppleve dette som en betydelig reduksjon i tjenesten. Vi er bekymret for at det forringer kvaliteten i omsorgstilbudet i vår kommune.

Alle som kjenner eller har besøkt mennesker som har et behov for hjemmehjelp, vet at de faktisk trenger det. De aller fleste normalt fungerende mennesker ønsker at huset og omgivelser er rene og ryddige. Når man som følge av alderdom eller funksjonsnedsettelse (fysisk eller psykisk) mister evnen til å ivareta dette, trenger man hjelp i hjemmet for å sikre trygge og hygieniske omgivelser. Å få vasket kjøkkenet, der det tilberedes mat, å få vasket bad og toalett eller noe så grunnleggende som skift av sengetøy, er faktisk nødvendig hver 14. dag for å opprettholde en hygienisk standard som også er med på å forebygge eventuelt sykdom forårsaket av manglende hygiene. Å få gjort rent hver 3. uke er langt under det vi normalt aksepterer, og det er virkelig pinlig at Høyre mener at det er akseptabelt.

Våre eldre fortjener bedre enn at de enda en gang er salderingspost når Høyre og allierte nedprioriterer dem som trenger hjelp i hjemmet. Vi mener det er et spørsmål om trygghet og verdighet å kunne bo og trives i sitt hjem. Vi kan ikke fortsette å kutte og samtidig tro at vi har en forsvarlig tjeneste i kommunen. Skal vi sikre at man kan bo hjemme lengst mulig, må vi også sørge for at det ytes tilstrekkelig hjelp i hjemmet.

Dette innebærer både hjemmesykepleie og hjemmehjelp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags