Vi vil ikke ha bilen bort fra sentrum, men vi må ta hensyn til miljøet

PARKERING: Det er kanskje ikke det aller smarteste å ha et voldsomt antall biler kjørende i sirkler for å prøve å finne en gratis parkeringsplass, skriver Charlotte Jahren Øverbye. Foto: Morten Solberg

PARKERING: Det er kanskje ikke det aller smarteste å ha et voldsomt antall biler kjørende i sirkler for å prøve å finne en gratis parkeringsplass, skriver Charlotte Jahren Øverbye. Foto: Morten Solberg

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kommuneplanens del om parkeringsstrategi ble diskutert i formannskapets møte tirsdag forrige uke. Det ble en lang diskusjon. Det virker som det handler om «dem som vil ha bilen helt bort fra sentrum» på den ene siden og «dem som vil beholde bilene i sentrum» på den andre. Det er forenklet og rett og slett ikke tilfelle. Miljøaspektet, med både NOx og svevestøv, er et faktum, og noe vi politikerne må forholde oss til og ta på største alvor.

DEL

MeningerVi har uttalt og konstatert at vi ønsker oss flere sandefjordinger i alderen 20–40 år. Hvorfor? Det er i perioden 20–40 år vi utdanner oss, blir yrkesaktive, er yrkesaktive bosetter oss og stifter familie. Det er altså den perioden vi betaler mest skatt, er brukere av flest tilbud i kommunen vår, om det er barnehage, skole, fritidstilbud som musikk, teater eller sport. Vi ønsker oss nemlig et mer levende sentrum. Et sentrum som ikke sovner etter klokken 18. Da er det klart vi ønsker oss flere yngre som bosetter seg her. Da må vi kunne klare å ha flere tanker i hodet på samme tid. Vi må makte å se at ja, det er viktig med gode fortau, bredere fortau. Fortau med plass til både rullestol og barnevogn, til synshemmede med førerhund og til unge med sparkesykkel og skateboard på vei ned til vår nye, flotte skatepark.

Vi må i tillegg klare å se at det kanskje ikke er det aller smarteste å ha et voldsomt antall biler kjørende i sirkler for å prøve å finne en gratis parkeringsplass. Det er ikke til det beste for dem som bruker fortauene, ikke for barna, de unge, eller for dem i rullestol. Det er ikke til det beste for lungene, eller for synshemmede. Faktum er at mennesker med nedsatt funksjonsevne heller blir hjemme, og isolerer seg, enn å utsette seg for de faremomentene som må forseres ute.

Charlotte Jahren Øverbye

Charlotte Jahren Øverbye

Vi i opposisjon ble på tirsdagens formannskapsmøte prøvd tildelt noen meninger vi ikke har. Vi ønsker ikke et dødt sentrum eller en død sentrumshandel. Vi ønsker oss et levende sentrum, og et sentrum for alle! Uansett funksjonsnivå. Det å kunne tilrettelegge eksempelvis for parkering i Preståsenfjellet ville kun vært å omdirigere bilene ut i randsonene av sentrum. Jeg vil understreke, dette for dem som ikke har noen funksjonsnedsettelser. For dem som uten problemer klarer å bevege seg fritt, som uproblematisk klarer å gå, løpe elle tusle noen meter den korte veien fra parkering til butikkene i sentrumskjernen.

Sandefjord SV ser det som umulig, og slettes ikke ønskelig, å eliminere all biltrafikk fra sentrumskjernen. Vi ser det er et behov for alltid å ha HC- parkering, varetransport og eventuelt parkeringsmuligheter for håndverkere med arbeidsoppgaver i sentrum tilgjengelig. Vi mener det må være et minimum og en fornuftig løsning.

Vi tar hensyn til miljøet, samtidig som vi ser behovet for byutvikling og ivaretar mennesker med ulike behov. Det er viktig for oss. Å kunne gjøre indre sentrum til et hyggeligere sted å være uten for mye eksos og svevestøv, ser vi som positivt.

Vi er nå en stor kommune, og arealene har blitt voldsomt mye større siden tre ble til en. Det har blitt større avstander, og vi er glade for at så mange innbyggere fra både Andebu og Stokke nå bruker Sandefjord by til både handling, restaurant- og kulturbesøk. Dessverre har ikke kollektivtilbudet ennå fulgt etter, og fortsatt er det ikke mulig å komme seg hjem fra byen til ytterkantene i kommunen på kveldstid uten å bruke bilen. Bilen blir med oss en stund til. Vi ønsker å tilrettelegge ved å bruke allerede eksisterende og realisere nye parkeringshus under bakken eller i fjell for å tilby nok parkeringsplasser i sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags