Nå må vi plasten til livs – flest mulig må hjelpe til!

PLASTSØPPEL: Kan Sandefjord bli en plastfri kommune? spør Rannveig Horntvedt. Arkivfoto: Morten Fredheim Solberg

PLASTSØPPEL: Kan Sandefjord bli en plastfri kommune? spør Rannveig Horntvedt. Arkivfoto: Morten Fredheim Solberg

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at Sandefjord søppelpukkerlag på frivillig basis startet søppelplukking, har byen vår blitt merkbart renere.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter hvert viser det seg imidlertid at vi trenger hjelp og tilrettelegging av mange, om Sandefjord skal være reneste by og bli reneste kommune!

Plakater med oppfordringer om å vise ansvar for eget søppel og holde Sandefjord ren, kunne få budskapet frem til dem som slipper søpla si rett ned. Vi trenger kommunal hjelp til nok søppelstativer. Fra hjertet av sentrum og ut av byen er det søppel på gater og fortau, men ikke søppelstativer. Stokke sentrum har kun ett søppelstativ!

LES OGSÅ: Som første butikk i landet bytter fiskehandler Berggren ut plastposer til fordel for nedbrytbare poser (+)

Tenk om vi hadde noe teknisk utstyr tilgjengelig! Å håndplukke 7,1 kilo sneiper og snusputer, slik vi gjorde under Søppelfestivalen, er lite lystig arbeid.

Hva med askebegre på alle bygårder? Utgifter til våre ønsker skulle være overkommelig for kommunen – eller kanskje som et spleiselag med gårdeiere/butikkdrivere?

Kan Sandefjord bli en plastfri kommune?

Tromsøs ordfører Kristin Røymo samler kommunens innbyggere til et krafttak mot plastforsøplingen. Det er helt nødvendig for kommende generasjoner!

Anslagsvis fem lastebillass med plast havner i verdenshavene hvert minutt! Fortsetter dette, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, frykter forskere. Hvalen på Sotra med 30 plastposer i magen, og fugler på hekkeplasser med magen full av mikroplast, dør av sult. Nå er det også funnet mikroplast i drikkevann her til lands. Vi må få bort all unødvendig bruk av plast! Plastforsøplingen kan ikke fortsette!

LES OGSÅ: Steinar får streng beskjed av kona: Husk handlenett! (+)

Håpet vårt nå er at byens to aviser skriver om lokal forurensning, og jevnlig oppfordrer og inspirerer folk til å ta ansvar for eget søppel og for plastsøppel på avveie. Media må hjelpe oss å skape en folkebevegelse mot plastforsøpling.

Vi trenger hjelp av enkeltpersoner, politikere, rådhusarbeidere, etater; for eksempel skoler og barnehager, landbruket, gårdeiere og handelsstand med næringsliv med flere – ja, alle Sandefjordsborgere – til å holde Sandefjord ren og mest mulig plastfri!

Lykkes vi med dette, kan vi med stolthet vise frem byen og kommunen vår!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.