Nei da, boplikt i Melsomvik er ikke urettferdig. Og profitt på bolig er ikke en menneskerett

Av

Sandefjords Blad valgte torsdag 14. mars som overskrift over en sak som er aktuell i forbindelse med kommuneplanprosessen: «Vil kvitte seg med boplikten». Når man leser saken, viser det seg at et knepent politisk flertall nylig har sagt ja til å bevare boplikten i Melsomvik og Bogen i tidligere Stokke kommune.

DEL

MeningerSandefjords Blad har i denne omgang utelukkende snakket med personer som er imot boplikten. Disse argumenterer med at boplikt er urettferdig. De har selv kjøpt boligen med boplikt, men mener altså at de skal ha rett til å selge den igjen på andre betingelser enn de kjøpte.

Jeg har bodd i Melsomvik siden 1982. Vi har en aktiv velforening.

Mye frivillig innsats

Jeg var med å starte barnehage her i 1988. I 1990 etablerte vi Barnas Hus barnehage hvor alle foreldre med småbarn i Melsomvik jobbet på dugnad med ferdigstilling av vår barnehage. Den ble senere gitt til kommunen. 300 innbyggere i Melsomvik og Stokke bidro med en enorm frivillig innsats til oppgradering av strandområdet i Melsomvik i 2015.

De siste årene har velforeningen arrangert julegate og et velbesøkt julemarked. Melsomvik har også eget 17. mai-tog. Ingenting av dette hadde skjedd hvis Melsomvik hadde vært en hytteby.

Flytter fra én bolig til en annen

Noe som muligens er litt spesielt for Melsomvik, er innbyggernes tendens til å flytte fra én bolig til en annen innenfor tettstedet. Folk liker seg her og flere som har vokst opp her etablerer seg etter hvert i Melsomvik. Boliger har steget i pris som i resten av landet. Når du flytter, er det mellomlegget som blir interessant.

Jeg med flere ønsker at Melsomvik fortsatt skal være et levende tettsted hele året.

I Sandefjord jobbes det med fortetting. Det er delte meninger om det. Uansett er det ønsket/ventet at man får flere innbyggere i Sandefjord. Å oppheve boplikten i Melsomvik og Bogen innebærer at man risikerer å få færre innbyggere i den delen av kommunen.

Profitt på bolig ingen menneskerett

I hytteområder har man erfaring med sommergjester som må ha kommunale tjenester, men som ikke betaler skatt til kommunen.

På Veierland opphevet politikere boplikten mot de fleste beboeres ønske. Det førte til at antall fastboende falt fra 158 i 2012 til 111 i 2017.

Folk som nå bor i boliger med boplikt, kan forestille seg at de kan få mer profitt ved salg av boligen enn hvis den skulle selges med samme betingelser som de selv har kjøpt den.

At noen mener at det er urettferdig finner jeg merkverdig. Profitt på bolig er ikke en menneskerett – ikke engang i dagens Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags