Klokskap, fornuft og innovasjon

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Skal du selge noe- varer, tjenester eller din arbeidskraft, så husk for all del å benytte ordet innovasjon og innovativt. Klokskap, fornuft, kunnskap og kreativitet holder ikke altså.

Vanligvis blir innovasjon sett som et økonomisk fenomen og defineres som en tilsiktet endring i produksjon av varer og tjenester. Innovasjon betyr at det skapes noe kvalitativt nytt. Det kan være en ny vare, eller måten produksjonen foregår på.

Hva mener egentlig NHO når de åpenbart mener at innovasjon er forbeholdt deres medlemsbedrifter. NHOs Kristin Saga mener sågar at offentlige ledere er risikoredde og bremser utvikling i offentlig sektor. Det kan virke som om Saga glemmer at offentlig sektor representerer forvaltningen og ikke forretning. Offentlige ledere forvalter store deler av landets fellesøkonomi og våre skattepenger, så takk og lov for at de ikke spekulerer eller bedriver risiko på vegne av innbyggerne.

Og hva er egentlig» innovative offentlige anskaffelser»? Er det å kjøpe mer tjenester i form av varer fra NHO bedrifter, eller er det at NHO bedriftene er bedre drivere av offentlig sektor. På høy tid å be om en inngående forklaring, for selv politikere lar seg fenge av fine «pynte seg ord» Er det egentlig en fordekt «taskenspiller» som lurer i kulissene, en som snakker så troverdig at selv den kloke blir forført. Offentlig sektor har et klart samfunnsansvar og egner seg ikke for spekulasjon eller profitører. Offentlig sektor har hatt en drivende utvikling i alle velferdstjenestene de senere åra, og erfaringene har vist at tjenester som har vært anbudsutsatte har blitt forringet både for mottakere og ansatte. Borgere trenger trygge og forutsigbare tjenester gjennom mange faser av livet. Nasjonen har lover som skal sikre slike rettigheter, og da trenger vi stabile trygge ledere og faste ansatte som sørger for forutsigbarhet. De som er gitt ansvar via lov, skal også drive og ta ansvaret.

Innovasjon er utvikling og ikke avvikling, så la oss bruke kreftene på en sunn blandingsøkonomi mellom offentlig og privat sektor. Markeder må NHO finne utenfor offentlig sektor, men å stå for produksjon av teknologi og varer– ja.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.