Som førstereisgutt i lokalpolitikken er jeg overraska over nivået på de lokale politiske stjernene.

Av

Som førstereisgutt i politikken i Sandefjord kommune er jeg overraska over nivået på de lokale politiske stjernene. De som skal vise oss hvordan politikk skal drives. De som har mange års erfaring i å lede Sandefjord kommune. De som skal være våre forbilder i fair play. De umistelige.

DEL

MeningerSpesielt tre av dem med størst makt i Sandefjord kommune, har, slik jeg opplever det, en etisk standard som forbauser meg. Verdier som redelighet, ærlighet, hjelpsomhet og ha gode relasjoner med andre, sto alltid i fokus på Framnes hvor jeg vokste opp i og med arbeiderklassen. Du skulle ikke snakke vondt om noen fra Framnes, hørte jeg de voksne si mange ganger.

Elever på Norges største videregående skole spør meg ofte om hva er det med denne ordføreren vår. En ordfører er jo den personen som skal ha høyest tillitsforhold blant folk i kommunen, påpeker de.

Han gjør så godt han kan

Ja. Sier jeg. Han gjør så godt han kan. Jammen, sier elevene. Denne varslersaken, at han krangler med visse personer i kommunestyret og at han gir penger til gode formål like før valg. Er det bra da? Nei. Sier jeg. Det er ikke heldig for den etiske merkevaren Sandefjord. Folk tror jo at det er sirkus hver gang det er politiske møter og e-poster og penger flagrer rundt i byen.

Han kan jo ikke være ordfører på livstid når han ikke har tillit blant mange folk i kommunen. Spør de. Nei. Sier jeg. Velgerne vil nok reagere ved å be ham ta en pause og bygge opp formen igjen. Alle trenger forandringer. Spesielt i Sandefjord.

Litt høy på seg selv?

Hva er det med han lederen for plan- bygningssaker. Spør en toppidrettselev i langrenn. Tja. Sier jeg. Han er jo dyktig til å unnskylde seg hele tida over alle feila han har gjort som politiker. Jammen. Spør skiløperen. Når jeg trener og konkurrerer, streber vi alltid etter å bli bedre. Å unnskylde seg hele tida, betyr jo at du mislykkes. Ja. Sier jeg. Du har rett i det. Han har vært med i politikken og næringslivet i mange år. Jeg opplever altfor ofte at slike maktpersoner lett kan bli litt høye på seg selv. Hybris kalles det. Overmot er ikke bra.

Sier og gjør mye rart

Flere jenter på skolen er også engasjert i politikk. Husker du hun lederen av det hovedutvalget som har med oppvekst og skole å gjøre. Spør de. Hun som for to år siden sa at hun trodde ikke at skolebudsjettene i Sandefjord kommune skulle bli redusert, selv om privatskolen Wang kom til Sandefjord. Hun tok feil. Sa de. Ja. Sier jeg. Dere har rett. Noen millioner forsvinner hvert år framover fra de vanlige skolene som dere har gått på til Wang ung. Lærere dere har hatt, kan miste jobben.

Hun sier og gjør mye rart. Sier elevene. Hun er jo ivrig, rekker jeg å svare. Holder det i politikken, da? Spør de. Nei. Sier jeg. Du må kunne stole på personer som har makt. Da nytter det ikke å unnskylde seg. Som da hun med store ord fortalte hele Sandefjord i SB om hvor fantastisk det skulle bli med en storskole på Kariåsen. Uten å snakke med involverte først.

Driver med hersketeknikk

Jentene gir seg ikke. Ordføreren og hovedutvalgslederen i plan- og bygningssaker driver jo med hersketeknikk. De vil ta de sterke kvinnene i Sandefjord-politikken. Ja. Sier jeg. Hoff Håkonsen, Virik og Jahren Øverbye beundrer jeg. Sistnevnte ble nylig anklaget for å være inhabil i en sak fordi hun var for ivrig. I fotballen ville han nok fått rødt kort.

Å gjøre en god samfunnsinnsats for Sandefjords befolkning er målet til Arbeiderpartiet. Med den folkekjære Hilde Hoff Håkonsen som ordfører. Elever på skolene skal ikke tvile på politikeres redelighet. Om jeg blir valgt inn i kommunestyret, gleder jeg meg til å samarbeide med de flotte kvinnelige lederne og andre politikere som er rause med hverandre.

Å spre tillit. Å bygge opp selvfølelsen til alle innbyggerne i Sandefjord kommune, er Arbeiderpartiets og mine ambisjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags