Vi må våge oss bak fasaden

HELSE: I Sandefjord er det faktisk en statistisk større mulighet for å møte en person med selvmordstanker enn å møte en som vil dø av hjerteinfarkt.

HELSE: I Sandefjord er det faktisk en statistisk større mulighet for å møte en person med selvmordstanker enn å møte en som vil dø av hjerteinfarkt. Foto:

Av

Årevis med Høyre-styre har gitt Sandefjord en fin fasade. Dessverre skal man ikke pirke mye i fasaden før det blir synlig at mange i kommunen vår har det tungt og vanskelig.

DEL

LeserbrevStadig flere unge sandefjordinger søker hjelp hos Psykisk Helseteam, rapporterte NRK Vestfold nylig. I fjor fikk teamet 160 henvendelser – i år var tallet 135 allerede i juni. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 17 prosent – det er 10 406 personer det (!) sliter med psykiske lidelser eller symptomer hvert år i Sandefjord, noe som er en større andel enn andre Vestfold-kommuner og resten av landet for øvrig.

I Sandefjord er det faktisk en statistisk større mulighet for å møte en person med selvmordstanker enn å møte en som vil dø av hjerteinfarkt.

Kommunen vår kommer også dårlig ut i levekårsundersøkelser, helseprofiler og andel unge uføre. La meg ta to eksempler: 38,2 prosent av innbyggerne i Sandefjord mellom 21-29 år begynte på videregående skole, men fullførte aldri og fikk ikke noen studiekompetanse. Det skjer i et samfunn som stiller stadig høyere krav til utdannelse. 12,5 prosent av barna i Sandefjord, altså 1648 av våre barn som er mellom 0-17 år lever i det vi omtaler som barnefattigdom. Det kan vi ikke akseptere.

LES OGSÅ: – Ta ondet ved roten, Bjørn Ole. Ikke gjør paradegata til en fasadegate

Det er summen av alle politiske valg som avgjør hvordan et samfunn utvikler seg. Samfunnsendring er et langsiktig, målrettet arbeid. Det handler om hvor vi ønsker å bruke de store pengene. Det er på tide med ny kurs, slik at alle innbyggerne kan glede seg over å bo i den flotte kommunen vår.

Vi må derfor våge å gå bak fasaden og ruste opp slik at den forebyggende helsetjenesten, barnevernet, barnehagene og skolene får større mulighet til å fange opp og hjelpe mennesker som får problemer med å fungere i samfunnet.

Sandefjord Arbeiderparti vil styrke skolehelsetjenesten og sikre helsesøster på skolen hver dag, samt etablere tverrfaglige team på skolene som jobber med utsatte barn og unge. Vi vil at helsestasjon for unge skal være tilgjengelig alle hverdager, og vi vil etablere et prøveprosjekt for hurtig psykisk helsehjelp. Behandling og oppfølgingstjenester for mennesker som strever med rus og psykiatri må styrkes ytterligere. Vi vil etablere en utekontakt som skal drive forebyggende ungdomsarbeid i samarbeid med politiet, og vi vil samlokalisere ungdomstjenester, for å nevne noe.

Mange frivillige gjør en fantastisk innsats for å hjelpe menneskene som strever med livet, sånne som Magnar ved Kirkens Bymisjon, Susann hos Røde Kors, Rune hos Frelsesarmeen, og Jarle på Naper’n, for å nevne noen. Arbeiderpartiet vil sørge for at frivillige og ideelle organisasjoner blir sikret gode rammevilkår og økonomisk forutsigbarhet, slik at de kan fortsette det gode arbeidet de gjør.

Forrige uke uttrykte jeg at jeg var uenig i at å bruke ressurser på overvåkningskameraer i sentrum var løsningen på økende hærverk. Jeg ville heller bruke kreftene på forebyggende tiltak. Dette skapte reaksjoner fordi enkelte hevdet jeg beskyldte noen som strever på Varden eller i sentrum for å stå bak hærverket. Det har jeg selvfølgelig aldri gjort. Mitt poeng var ganske enkelt at penger til mer overvåking skaper ikke en bedre by. Finner vi ut hvem som stjal en hengekøye, gir ikke det politiet mer ressurser til å følge opp. Selv om det blir fint når vi rydder vekk buskaset rundt benkene ved Poseidon i Badeparken, så er det ikke færre som strever med rus og psykiatri.

Det er et paradoks at for 100 år siden, da man løftet folk ut av fattigdom, da var det de få som skulle løfte de mange. De klarte det. I dagens samfunn er det de mange som skal løfte de få. Det skal vi klare med et sterkere fellesskap. Det er på tide å se bak fasaden. Det er på tide å fokusere på menneskene.

ANDRE MENINGER:

Som førstereisgutt i lokalpolitikken er jeg overraska over nivået på de lokale politiske stjernene.

Er det virkelig mulig? 

Lys og mørke 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags