Gå til sidens hovedinnhold

Pannekakefjellet, med den flotte skogen inntil og kyststien som går forbi, vil med den planlagte utbyggingen bli helt ødelagt

Artikkelen er over 2 år gammel

I forbindelse med en eventuell utbygging/rasering av Rødsåsen har jeg gjort meg en del tanker. Jeg har vokst opp i Tjærildveien, hatt foreldre der til 1997 og har nå sønn med familie der. Jeg har stor kjennskap til stedet, fantastiske minner derfra, dette var vår eventyrskog hvor vi lekte, plukket blomster og bær etc.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gjør meg vondt å forstå at det er planlagt utbygging/rasering av denne flotte åsen, der også kyststien går. Tor Steinar Mathiassen sier jo at det er et verdifullt og attraktivt område, han mener for utbygging, men det er mye mer verdifullt og attraktivt område å bevare. Dette er en naturperle av de sjeldne, som mange mennesker på Framnes, Vindal og omegn lett kan komme til for rekreasjon og naturopplevelse. Det er stor bebyggelse rundt hele denne fine grønne lungen. Barnehage og skole bruker dette området daglig.

Pannekakefjellet, med den flotte skogen inntil og kyststien som går forbi, vil med den planlagte utbyggingen bli helt ødelagt. Rådmannen påstår at Pannekakefjellet bevares, men både han og politikerne vet nok innerst inne at dette ikke er sant. At selve toppen av Pannekakefjellet bevares, utgjør ingen verdi for barna når en åtte meter bred vei skal anlegges helt inntil/på Pannekakefjellet. La oss håpe at politikerne kan vurdere dette objektivt ved befaring og studier av de andre to adkomstalternativene som finnes. Man bør vel ikke ødelegge mer enn strengt tatt nødvendig?

Tor Steinar Mathiassen nevner at vi har mange andre bynære områder som Preståsen, Midtåsen etc. Dette er flotte steder, men miljø- og familiemessig er det unødvendig at flere hundre mennesker må kjøre avgårde for å gå i andre områder enn sitt nærområde for en liten utflukt på grunn av at politikerne en gang ga tillatelse til å rasere deres nære område. Mange vil nok droppe denne turen, og barnehage og skole mister også sitt nærområde.

Sandefjord kommune og politikerne har fått mye seriøs dokumentasjon for å bevare denne åsen, og for at veiene nordfra ikke bør benyttes. Disse veiene nordfra og inn i området er omtrent lik som da jeg bodde der på 1950- og 1960-tallet. Da var det lite biltrafikk, men senere har jeg sett mange farlige situasjoner. Det virker på meg som hensynet til barna i barnehage og skole ikke er utredet bra nok. Veiene er smale, bratte og svingete, og S-svingen rundt Eika er farlig.

Disse veiene blir spesielt farlige i den mørke årstiden vi nå skal inn i, og på vintrene. Da blir veiene enda mer uoversiktlige, de bratte veiene blir glatte og veiene mangler mange steder grøftekanter, slik at brøytekanter gjør veiene enda smalere enn de er nå. Fortau finnes ikke. Men barn, ungdom og andre myke trafikanter fortsetter å gå/sykle i disse veiene hele året.

LES OGSÅ: Rådmannen ja til 80 boliger i Rødsåsen, men beklager at barna blir taperne (+)

Det er kun ved veiene nordfra det er barnehage, barneskole og kirke. Det første man bør tenke på ved en eventuell utbygging, er jo sikkerhet for dem som ferdes der. Det er absolutt ikke tenkt på hvis veien inn i dette området blir nordfra. Som bestemor tenker jeg på barna som skal ferdes på disse veiene, de er farlige i dag. Det har jeg erfart når jeg har fulgt barn til skolen. Tenk da på hvordan dette vil bli med en så stor utbygging. Tenk om et barn blir skadet eller drept, jeg orker nesten ikke skrive ordet. Man ønsker vel ikke å legge til rette for at alvorlige ulykker skal skje? Og i dette tilfellet finnes det andre og bedre veier til området.

En eventuell byggeperiode er også en stor bekymring. På disse smale og uoversiktlige veiene skal store anleggsmaskiner og lastebiler ferdes, og rett ved siden skal det gå små, energifulle og vimsete barn. Det er skremmende.

Foreldre kan jo ikke holde barna hjemme fra skolen på grunn av skoleveien, kanskje barna heller må kjøres til skolen? Det er vel ingen bra løsning?

Ikke mye vi vanlige mennesker kan gjøre, men viktig å si fra, det er faktisk en plikt, og vi får håpe at fornuft og menneskelighet seirer til slutt.

Vi skal sende det kjæreste vi har ut i trafikken, legg til rette for at det skal bli så trygt som mulig. Hør på hva foreldre og andre, som ser problemene hver dag, forteller dere. Og la skole, barnehage og barna i nærområdet få beholde sin eneste eventyrskog, en slik jeg hadde.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.