Gå til sidens hovedinnhold

Hva ønsker gutt (4) seg til jul - egentlig?

Artikkelen er over 2 år gammel

I et hjem, ikke langt fra deg, bor det en gutt på 4 år. Har du sett ham? Eller kanskje er det en jente på 9 år? Har du sett henne?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det de ønsker seg til jul er ikke et elektrisk rullebrett, store legobyggesett eller noen andre dyre leker. Nei, det de vil ha er en varm jakke, eller kanskje et par vintersko som faktisk passer. Rørende, ja. Men jeg velger å tro at behovene deres faktisk stikker enda dypere.

LES SAKEN HER: Samler inn julegaveønsker fra barn: – Vintersko og vinterklær går igjen

Det er det prisverdig at Sandefjord Røde Kors, Frelsesarmeen, Bymisjonen og en rekke andre lag og organisasjoner nå skal sette de økonomisk vanskeligstilte på dagsorden. Men er det nok?

Jul er en viktig midtvintersfest i sterke farger i en ellers så ofte grå og mørk årstid. Dessverre gir den også en tydelig og sterk kontrast på de enkeltpersoner og de familier som ikke klarer å delta. Supert at det blir ordnet med gaver og mat til de med dårlig råd!

Det er likevel et varsku på at Norge ikke er så likt og så trygt som vi liker å innbille oss, når barn i vårt eget nærmiljø drømmer om slike ting som vi andre tar som en selvfølge: Varme klær. Et par sko som passer.

I Sandefjord kom dette for alvor på radaren i 2010. Da ble det det kartlagt at 873 barn i Sandefjord levde under fattigdomsgrensa. Fattigdom er et krevende begrep, og en gruppe av disse barna lider ingen nød. Kan hende har foreldrene valgt lavere inntekt for å ha mer tid med barna? Likevel vet vi at altfor mange barn opplever reell nød, kan hende også på grunn av foreldrenes dårlige valg.

LES OGSÅ: Derfor er fengselet viktig - for alle

Jeg håper så inderlig at disse blir fanget opp både av kommunens mange tiltak og av julegaveordninger, slik som den vi skrev om fredag. Der frivillige stiller med en gaveordning til barn i vanskeligstilte familier. Men det er til jul.

Hvordan er det resten av året? Her kan du bidra.

Slik vi bor i Sandefjord og i store deler av landet bor vi fattig og rik om hverandre. På de fleste skoler går det barn som har det vanskelig på grunn av familiens økonomi, eller kanskje er det andre forhold som gjør livet surt?

Hva tenker de når du inviterer barna deres med på Gravity, Lekeland, eller kino? Supert at du inkluderer. Men er det en forventning om gjenytelse? Holder noen familier barna sine igjen fra aktiviteter som du inviterer til av frykt for at du skal forstå hvor dårlig de råd har? Folk er forskjellige. Hvordan skal det løses? Jeg vet ikke.

Det jeg vet, er at i mitt nabolag, på mine barns skole og i min by så bor det barn som ønsker seg varme klær til jul. Men det de egentlig ønsker seg er å bli sett.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken