Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi miste folkeskikken også?

Artikkelen er over 3 år gammel

Tradisjonen med julebukk er forbi til fordel for Halloween. Det er sikkert dumt. Men spør du meg er det langt viktigere at vi holder på tradisjonen om å utvise god folkeskikk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skjønner selvsagt at det ikke alltid er populært at unger ringer på døra og tigger godteri. Vi skal jo helst ikke ha kontakt med folk igjen før i mai. Inntil da hilser vi knapt på naboen idet vi hustrer oss inn fra vinterkalde biler og umåkte oppkjørsler. Mørket ligger som en velsignelse over nabolagene – og ingen bryr seg lenger om stygge hekker og båter på opplag i hagen. De syns jo knapt likevel.

Men plutselig blir du dratt ut av vinterdvalen i sofaen av en skokk unger som har kledd seg ut i billige first price-kostymer, halvparten av dem har samme dracula-kostyme. De har muligens lagt ned noen krefter i ansiktsmalingen, men det syns knapt. Kan hende har du ikke skiftet ut den ødelagte pæra på utelampen? Ungene forlanger godteri! Hva er dette for noe???

LES OGSÅ: Er vi blitt et land med vinterpyser?

Da er det selvsagt helt på sin plass at du drar amerikaniseringskortet og sier disse ungene noen sannhetens ord! Smell døra igjen i fjeset på dem! Vis at du kan være ubehagelig!

For selvsagt: Det er langt viktigere å vise avstand til slike kommersielle påfunn enn å utvise god folkeskikk! For det er vel ingen vits i å være et godt eksempel for de barna som ringer på, er det vel? Eller?

Vit dessuten en ting til: Som småbarnspappa har jeg i mange år prøvd å holde stand. Jeg syntes heller ikke Halloween var en god idé. Men uansett hva jeg gjør, gleder ungene seg til dette i lang tid i forveien. Og onsdag er kvelden her. Jeg har to valg: Sperre gråtende unger inne på rommet eller prøve å styre dette så godt jeg kan. Når ungene ringer på hos deg, så er jeg den mørke skyggen på den andre siden av gata. Han som prøver å lære ungene å være høflige når de spør «knask eller knep?». Og at det ikke er greit med noen knep, dersom de får nei. Det skal vi selvsagt respektere.

Men det hadde hjulpet veldig om du bare svarte høflig nei om du synes Halloween ikke er noe gøy. Det er helt greit. Men vær så snill: Gjør det høflig og respektfullt. Selv om det er 7. gangen noen ringer på.

Da er du nemlig med på å holde en langt viktigere tradisjon ved like. Den der vi lærer ungene god folkeskikk.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken