Gå til sidens hovedinnhold

Husker regjeringen hvilket bein avgiftene halter på?

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var en vakker vårdag for snart 40 år siden. Jeg hadde klaget på store smerter i beinet – og fikk omsider lov til å gå hjem fra skolen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Seiersfølelsen var til å ta og føle på da jeg gikk ut i det vakre vårværet med planer om å gjøre alt mulig annet enn å «sitte i ro». Men jeg kom ikke langt før jeg ble ropt tilbake av læreren.

Hun hadde sett meg gå hjemover fra klasseromsvinduet. Jeg hadde glemt hvilket bein jeg hadde «vondt» i – og haltet på feil bein. Det er min påstand at det samme gjelder norsk avgiftspolitikk generelt og nå sist sukkeravgiften spesielt. Det er bra og helt nødvendig at Kristelig Folkeparti og FrpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud tar til ordet for at den blir diskutert på nytt.

LES OM DET HER: Vil ha slutt på nordmenns godteriturer til Sverige

Men hva er deres viktigste argument: At den ikke bidrar til redusert sukkerkonsum, men økt grensehandel i stedet?

Ekstra kraft bak argumentet er det når vår egen Hval sjokoladefabrikk har måttet permittere en tredjedel av staben på grunn av inntektssvikt. Der forteller dessuten Rune Forsberg at deres totale avgiftsinnbetaling til staten har gått ned som følge av omsetningssvikt.

LES OGSÅ: Surt inntektstap etter at sukkeravgiften økte

Det var i grunnen som fryktet. I Norge er grensehandel og taxfree storindustri, og utfallet burde være kjent på forhånd. Noe som gjør at vi mistenker at avgiften ble innført for å få statsbudsjettet til å se ut som om det var i balanse, mer enn å gi en reell statsinntekt.

Så derfor er jeg enig i både KrF og Svendsrud som ønsker å diskutere sukkeravgiften på nytt. Jeg vil til og med legge til at det haster. For nå ser det nesten ut som om våre politikere har glemt at en viktig grunn til at både alkohol- og sukkeravgifter ble innført i sin tid: Nemlig å redusere konsumet av potensielt skadelige varer. Det er det jo ingen som tror på lenger.

Nå handler avgiftene mer om å opprettholde inntektene i statsbudsjettet og bidra til at taxfree-handelen kan holde liv i kortbanenettet.

Til nå har holdningen vært: «Skitt la gå med norskebedrifter som mister omsetning til Sverige» - og det har de stort sett sluppet unna med. Men nå synes det så innmari godt på Hval Sjokoladefabrikk , eller på Grans bryggerier i Kilen. Og hva er det som synes så godt? Jo, at avgiftspolitikken halter på feil bein.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.