Ja, blotting på sosiale medier må anmeldes

All ære til Marianne Henriksen som anmeldte uønskede, seksuelt krenkende bilder. Måtte flere gjøre som henne, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen (innfelt).

All ære til Marianne Henriksen som anmeldte uønskede, seksuelt krenkende bilder. Måtte flere gjøre som henne, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen (innfelt).

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er tøft av Marianne Henriksen å anmelde en 72-åring som sendte henne uønskede, seksuelt krenkende bilder – og helt nødvendig.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er viktig at vi får eksponert denne type krenkende atferd – og stille personene til ansvar for sine handlinger. For hvordan kan vi stole på folk som bruker sosiale medier til å blotte seg? Vil vi for eksempel at de skal jobbe med barn? Men vet vi ikke hvem de er, kan det fort bli realiteten.

Jeg er derfor sjeleglad for at kvinner som Marianne Henriksen både anmelder og står fram med hva som har skjedd. Hun møtte mandag opp i Sandefjord tingrett for å vitne mot en 72-åring.

LES SAKEN HER: 72-åring sendte seksuelt krenkende bilder via Facebook: – Slikt finner jeg meg ikke i!

Hun hadde mottatt uønskede, seksuelt krenkende bilder – noe hun anmeldte. Fordi avsender nektet å vedta en bot på 10.000 kroner, ble det rettssak. Heldigvis valgte han etter hvert å erkjenne, noe som sikkert er lurt ettersom han også hadde forsynt retten med det bevismaterialet de trengte. Sender du bilder av deg selv til noen fra din egen facebookkonto, kan det jo bli krevende å nekte for det etterpå.

Erkjennelsen tjener ham likevel til svært liten ære, for han har først gjort saken så vanskelig han kunne for offeret. Henriksen ble truet med motanmeldelse via en SMS som ble sendt til datteren. Deretter ble det levert en motanmeldelse for krenking av privatlivets fred – noe som naturlig nok ble henlagt.

Dermed har Henriksen måttet ta mye belastning, allerede før hun møtte opp i retten for å vitne. Men hun har gjort en innsats vi alle skal være takknemlige for. Det er dessverre slik, at det er mange kvinner (for som regel er det kvinner) som forteller om at de mottar uønskede, seksuelt krenkende bilder fra menn. Så er det plagsomt i seg selv, men det er langt mer alvorlig enn det.

La bli at vi er mange som ikke forstår motivet for å sende slike bilder av seg selv. For det er et sidespor – det er like fullt en grenseoverskridende handling.

En ting er at vi vil unngå at blottere tar seg jobb i en barnehage, eller en frivillig organisasjon der de jobber med barn.

En annen er at vi heller ikke kan vite at en gjerningsmann som den ene dagen bruker sosiale medier til blotting til en voksen, ikke den neste dagen tar kontakt med et barn. Det er også greit at politiet har slike personer i sine registre. Det kan gjøre etterforskningen lettere, i fall det skulle dukke opp en beslektet sak. Og dessuten: Hver gang en dom faller i en sak som dette, blir det lettere for andre som opplever det samme å plassere skammen der den hører hjemme. Henriksen fortjener ros. Måtte flere gjøre som henne.

* Til orientering: Marianne Henriksen er en tidligere kollega.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken