Krisen vi vet skal skje

Fredag 16. oktober 1987 gikk inn i historien som en av de verste uværsdagen vi har opplevd på våre kanter. Men neste gang vi får en storflom, kan det gå langt verre..

Fredag 16. oktober 1987 gikk inn i historien som en av de verste uværsdagen vi har opplevd på våre kanter. Men neste gang vi får en storflom, kan det gå langt verre.. Foto:

Vil havnivået slutte å stige fordi det er upraktisk og krevende å planlegge for stormflod?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Statens kartverk legger til grunn at innen 2100 vil havnivået ha steget med 50 centimeter eller kanskje mer. Det betyr hyppigere og mer alvorlige oversvømmelser.

Folk som har bodd i Sandefjord i mer enn 30 år vet at bryggeområdet har vært oversvømmet ved stormflod før. Kanskje spesielt under en storm 16. oktober 1987. Da var vannstanden 1,5 m over normalt høyvann i Oslofjorden, noe som sammen med sterk nedbør forårsaket store ødeleggelser, særlig innerst i fjorden.

SE BILDER FRA STORMFLODEN 1987 HER!

Det som er spesielt og nytt nå , er at oversvømmelsene skjer hyppigere enn før. Det som også er nytt er at myndighetene legger til grunn at havnivået stiger og skal fortsette å stige, og at de verste springflodene dermed bare skal bli verre enn før.

Statens kartverk har laget et verktøy for å anslå hvordan slike oversvømmelser kan slå ut nå og i framtiden. Det er skremmende lesing. Gunnar Skalberg er en av dem som er alvorlig bekymret.

LES SAKEN HER: Gunnar blir skremt av de hyppige oversvømmelsene i sentrum: – Byen har et problem. Nå må kommunen på banen.

Han har drevet rørhandel i Museumsgata siden 1985. – Når vi ser at Grønlandsisen smelter og enorme deler av isfjell raser ut og samtidig opplever at vannmassene stadig oftere kommer inn i sentrum, er det klart jeg blir betenkt og skremt. Så hyppige oversvømmelser som vi har nå, har vi aldri hatt før på de snart 40 årene jeg har drevet forretning her, sier han. Både han - og flere med ham - har derfor tatt til orde for at kommunen gjør mer for å beskytte både folk og verdier. En Petter Smart-løsning med en sluse ved Framnes og Stub er foreslått både av Skalberg og Audun Tjomsland. Jeg skal verken ta stilling til realismen eller kostnaden med en slik løsning.

LES OGSÅ: Fullt mulig å stanse stormfloa. Hvorfor ikke regne på det?

Men det som også er ganske klart etter en sesong der vi har hatt en rekke oversvømmelser på kort tid, er at havnivået nok ikke vil vente på at vi har somlet oss til en løsning. Det kan derfor være god grunn til løfte problemstillingen høyere opp på agendaen enn i dag. Det er vanskelig nok å forberede samfunn på uforutsette hendelser som for eksempel pandemier til terroranslag.

Men dette er krisen vi vet skal skje.

ANDRE MENINGER:

Hadde alle levd som nordmenn, ville lyset blitt slokt før vi skriver april

Bading som ikke frister

«Heksejakt» er mer vanlig enn du tror


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.