Gå til sidens hovedinnhold

Derfor gråter de for Haukerød sykehjem

Artikkelen er over 3 år gammel

Mang en bestemor vil måtte lide for at det planlagte sykehjemmet på Haukerød ikke blir bygget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken ble det utspilt et drama som ligger tett opp til tragediens patos i den ellers så trauste og grå kommunestyresalen på rådhuset. Politiker etter politiker gikk opp på talestolen, med mollstemte røster og bevrende hender talte de. Det ble talt med klump i halsen. Med tårer i øyekroken. Innimellom ble det rettet anklagende pekefingre - i alle retninger. Og med en ikke ubegrunnet frykt for hvordan det nå skal gå med eldreomsorgen.

Uansett hva man ellers måtte mene, taler det til våre folkevalgtes ære at ingen, absolutt ingen, tok lett på sak 098/18.

For å forstå alvoret må du først se for deg et moderne og funksjonelt sykehjem med 174 sykehjemsplasser godt plassert høyt i byen. Riktignok på dyrkbar grunn, men sykehjemmet ville ha sikret mang en tilårskommen sandefjording en omsorgsfull og trygg tilværelse på tampen av livet. Og ikke bare det, med dette sykehjemmet kunne vi ha opprettholdt en sykehjemsdekning som mer eller mindre ligner den vi har i dag. Ikke verst, i et samfunn der vi får stadig flere eldre. Kanskje rett og slett imponerende i en kommune som stadig får flere innbyggere?

LES OGSÅ: Høydramatisk da kommunestyret gravla sykehjem på Haukerød

Det var dette daværende rådmann Gisle Dahn foreslo i november i 2015. Som en tidlig julepresang til alle eldre i Sandefjord, var denne skinnende juvelen pakket inn i budsjettforslaget for 2016: Et flott sykehjem på Haukerød. Julestemningen sto i taket! Men det hastet. For her gjaldt det å få tilsagn på utlyste midler – 301 millioner kroner - fra Husbanken.

Denne uka ble hele prosjektet gravlagt – av kommunestyret. Ikke rart det ble felt tårer.

Hvorfor? Kort fortalt: Før noen som helst spade er blitt satt i jorda har politikerne innsett at prosjektet er blitt dyrere enn først forutsatt. Mye dyrere.

Opprinnelig skulle det koste maks 620 millioner kroner. Men så viste det seg at grunnforholdene var mer krevende enn antatt. Det måtte bygges underjordiske driftsganger. Tekniske behov og innretninger som måtte bygges, kostet mye mer enn først antatt. Dette gikk ikke rette veien, men verken kommuneansatte eller politikere ga seg så lett.

Under store protester – også fra undertegnede – ble det foreslått å droppe hovedkjøkken. Det ble foreslått å kutte parkeringskjeller. Men det hjalp så lite. Totalrammen ble anslått til å være omkring 850 millioner kroner.

For å sette det litt i perspektiv: Prisen på Nye Kodal skole er 160 millioner kroner. Hvor mange slike nye skoler skulle kostnadsøkningen tilsvare?

Så tilbake til kommunestyresalen tirsdag. Der skulle våre folkevalgte svare på spørsmålet: Hva nå?

Kommunen har utredet fire alternativer. Kun to av alternative oppfattes som realistiske – og dessverre: ingen av de to vil gi den høye sykehjemsdekningen som i den opprinnelige planen.

Det ene alternativet er den såkalte kombinasjonsmodellen, der det i hovedsak bygges et sykehjem med kun 76 plasser på Haukerød og der det oppgraderes 108 enerom på sykehjemmet som alt ligger på Nygård. Det er fortsatt dyrt. Det vil koste 345 millioner, tror man – men det vil i alle fall utløse 130 millioner i støtte fra Husbanken.

LES OGSÅ: Uenige om kostnadene i Nygård-alternativet

Det andre alternativet innebærer at Haukerød droppes helt og at det settes opp nybygg på Nygård. Det er den rimeligste løsningen, men her hefterdet dessverre mye usikkerhet. Denne varianten vil de som bor på sykehjemmet, kjenne på kroppen.

For skal det bygges mer på Nygård, må det nemlig peles til fjell – det er ikke lydløst. Her må det også utføres støyende kjerneborring i bygget, og det må pusses opp på fløyer der det allerede bor folk. Og hva med nærmiljøet, hva tenker de? Området er ikke ferdig regulert til formålet. Forslaget vil imidlertid koste 200 millioner kroner – tror man nå.

LES OGSÅ: Hvem har egentlig best kontroll Hilde Hoff Haakonsen ?

Debatten gikk skyhøyt tirsdag om dette også, for hvordan vil Husbanken reagere nå som prosjektet endrer karakter? Det var likevel denne modellen et knapt flertall, kun bestående av Høyre og Senterpartiet, gikk for.

Ikke rart Bror Lennart Mentzoni (KrF) viste sterke følelser fra talestolen. Som leder for hovedutvalget for helse, sosial og omsorg har han lagt sjela si i å få reist et sykehjem på Haukerød. Det blir det nå ingenting av. I stedet har kommunen tapt penger på en klumsete tomtehandel der sykehjemmet skulle ha ligget.

 «Kjære Høyre! Jeg skjønner ikke at dere tør legge dere ut med den støtten vi har fått tilsagn om fra Husbanken. Tror dere virkelig at dette går?! Og hvor er den økonomiske realitetsorienteringen i Høyre nå? Dette er til å gråte av,» tordnet Mentzoni. Men som det tydelig går fram av saksutredningen til Høyre og Senterpartiets forslag: Veien fram til å realisere planen er lang og kronglete, men det haster å gå den. For kommunen trenger nye sykehjemsplasser fort. Her er det tatt betydelig risiko. Skal kommunen opprettholde deler av tilsagnet om tilskuddet fra Husbanken, viser dialogen at oppstart bør skje i 2019 og ferdigstillelse senest i 2022. Men ikke engang reguleringsplan er på plass.

Arbeiderpartiet, FrP, V og SV foreslo kombinasjonsmodellen. Og herfra sto representantene i kø for å rette mye krass kritikk mot flertallets forslag, om risikoen for å miste husbankfinansiering, om realismen i planene, om hva naboene vil si til at det skal bygges så mye i nærområdet og om hvordan det skal bli for de eldre å bo på en byggeplass. Debatten går fortsatt. Her er det mange som er i posisjon til å si «hva var det jeg sa?» om Høyres og Senterpartiets forslag skulle gå i vasken.

For de eldre som må bo på en byggeplass, eller som ikke får en tiltrengt sykehjemsplass, er det en mager trøst.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.