Derfor elsker vi jula – tross alt

Lørdag dukket selveste julenissen opp på Torvet i Sandefjord.

Lørdag dukket selveste julenissen opp på Torvet i Sandefjord. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nå er det faktisk lov å elske jula.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.1. desember var det knapt mulig å komme fram i Sandefjord sentrum. Byen var rett og slett overbefolket av nisser, alver og andre juleglade vesener. Aagaards plass, Torvet og bygatene var fylt til randen av små og store som var kommer for å delta i juletretenningen og den lokale åpningen av førjulstida. Kommersielt? Uten tvil. Men det er jo dette som gir liv til bygatene. Butikker og kafeer lever ikke av luft, kjærlighet og julestemning alene. Så all ære til arrangørene. Takk dessuten til Sandefjord Lionsklubb som hadde invitert Anita Hegerland tilbake til byen – nøyaktig 50 år etter at hun ble oppdaget på Torvet. Slik blir det både mimring og god julestemning av.

LES SAKEN HER: Lørdag ettermiddag kom julen til byen

For nå kan alle som har snakket negativt om jula bare gå og gjemme seg i nærmeste julesokk. Vi har nok hørt dem – på sosiale medier, i lunsjen på jobben og i lange handlekøer i butikker. Når de første julenissene dukker opp i begynnelsen av oktober, kan det vel hende at de har hatt noen argumenter. Det er vel også enkelte amerikanske julesanger, vi gjerne aldri, aldri hører igjen.

SE BILDENE HER:

Men hva slags fest skal det være? Vi er veldig flinke til å snakke dobbelt om jula. På den ene siden handler det om et budskap om måtehold, om at vi må holde igjen slik at vi kan betale regningene når de hoper seg opp i februar. At julen egentlig skal handle om å være sammen med venner og familie, og at det er det som ikke koster penger som er av størst verdi. Ingen kan være uenig i det. Men det blir ikke jul, eller hverdag for den saks skyld, om det ikke er mat på bordet.

Så derfor skal vi ha respekt for dem som hver dag tjener til livets opphold på salg.

LES OGSÅ HER: Tente julegrana med englesang, ildshow og galskap

For det er ikke slik at julas kommersielle side er uviktig for arbeidsplasser og livet i sentrum. Vi har få offentlige arbeidsplasser og vi trenger hver private vi kan få. Nettopp i den ånd er det derfor prisverdig at helgens juletretenning ble en suksess. Kan hende kan Sandefjord sentrum tiltrekke seg handlende fra et større omland enn før? Så er det selvsagt et lønnlig håp om at vi ikke bruker mer enn det vi har råd til, og at det under trærne ligger mange gaver ungene faktisk trenger, og hvorfor ikke noe brukt innimellom? Da kan det bli bærekraft for jula også.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.