Ja, hvorfor velger vi bilen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ingen steder vi er oss selv nærmere enn når vi sitter bak rattet på en bil. Kanskje nettopp derfor er det på tide å velge bilen bort?

DEL

MeningerBiltrafikk er eller bør være en konstant bekymring for småbarnsforeldre. 107 drepte i trafikken i fjor. Det er det laveste antallet trafikkdrepte siden 1947, til tross for at biltrafikken har mangedoblet seg siden den gang. Bak nedgangen ligger tiår etter tiår med bekymringer og uro – som igjen har iverksatt trafikksikkerhetstiltak etter trafikksikkerhetstiltak. Likevel kjenner jeg en konstant bekymring når mine egne småbarn skal ut og gå på egen hånd. Men hvorfor velger jeg ikke selv bort bilen oftere?

Biltrafikk er en viktig årsak til lokal luftforurensning. Ikke bare slipper fossilbiler ut eksos bak, alle biler gjør seg skyldige i å lage asfaltstøv – spesielt de med piggdekk. Verdens helseorganisasjon har offentliggjort en rapport som viser at luftforurensning er noe som rammer 9 av 10 mennesker i hele verden. Likevel kjører jeg og de fleste andre til jobb hver dag. Vi blir stadig mer overvektige og inaktive. Diabetes og andre livsstilssykdommer følger hakk i hæl. Oppskriften på et viktig mottiltak er latterlig enkel, men velges ikke.

La bilen stå oftere og heller velge beina eller sykkel som transportmiddel. Selv den minste lille tur, om det så bare er 100 meter til bussholdeplassen, har verdi. Skal jeg handle mat, bruker jeg likevel bilen.

Rune Sundmark i Statens vegvesen skal derfor ha ros for å være tydelig i det svaret han ga oss forrige uke. Han er leder i plan- og forvaltningsseksjonen og må stadig høre på folk som klager over at Sandefjord ikke er framkommelig nok – for biler.

LES SAKEN HER: – Trafikkaos? Overhodet ikke. Trafikken gjennom sentrum er stabil

Nå sist ble han intervjuet etter at en leser mente at sentrumstrafikken stadig øker, og at noe må gjøres før den tar fullstendig overhånd.

LES OM DET HER: Dag mener trafikken tar kvelertak på byen. Derfor skriver han stadig innlegg på internett

Sundmark avviste påstanden om at trafikken tar overhånd, men la til følgende: «Vi blir stadig kontaktet av folk som forventer at vi «gjør noe».

Men veivesenet har først og fremst sin oppmerksomheten rettet mot hva som kan bidra til å få færre til å velge bilen, og desto flere til å gå, sykle eller reise kollektivt.» Det er bare å takke for tydelig tale. Så får vi håpe at våre lokale politikere følger opp når de utøver byutvikling. Det er for eksempel veldig langt fra Sandefjord sentrum til butikkene på Pindsle.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags