Hvor gode er vi på det ubehagelige?

Det er mye sol i Sandefjord, men også her kan mørke skyer true i horisonten.

Det er mye sol i Sandefjord, men også her kan mørke skyer true i horisonten.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Av og til er det viktig å være god på å tenke stort. Andre ganger er det viktig å være god på å støtte folk med gründer-ånd og oppstartslopper.

DEL

MeningerMen som vi så i Sandefjords Blad denne uka, det er ikke bare solskinnsdager i Sandefjord heller. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i første kvartal i år var flere som flyttet ut av byen enn de som flyttet inn. Nettotallene viser en tilbakegang i folketallet på 111 personer.

Da kan man selvsagt gjøre som Henrik Sandvik i Sandefjord Næringsforening. Tenke at sett over tid så har Sandefjord ligget høyt oppe på nettoinnflytting, krysse fingrene og håpe at dette bare er en tilfeldig dupp.

Næringsforeningen gjør mange tiltak for at Sandefjord folk i resten av landet skal skjønne at Sandefjord er et attraktivt sted. Spesielt er tiltaket med reklame bakpå busser i køtrafikken Oslo populært – i alle fall synes vi det er stas i Sandefjord. Men er tiltakene til næringsforeningen nok? Eller bør vi ta et skritt tilbake og se om det kan mer grunnleggende krefter som styrer folketilstrømningen – forhold som kanskje næringsforeningen ikke rår så veldig mye over?

LES SAKEN HER: Sandefjord mister innbyggere

Det er problematisk at Sandefjord har svært få statlige arbeidsplasser. Det er sagt før, men det er grunn til å gjenta det nå. For det bør ikke overraske noen at både folk og fe forsvinner når staten legger ned arbeidsplasser i Sandefjord og oppretter dem andre steder. Nå sist ble kvinnefengselet i Sandefjord lagt ned, og kapasiteten ble flyttet til Evje. Det er egentlig krise for Vestfold og Telemarks største kommune. Vi har nå rekordlave 11,9 statlige arbeidsplasser per 1000 innbyggere.

LES OGSÅ: Ja til ett arbeidsmarked – bare ikke i Sandefjord

Det er uhyre problematisk, fordi det betyr at skattesystemet bidrar til systematisk utarming av verdiskapningen i kommunen. Ja, vi får viktige tjenester utført i Tønsberg, men vi trenger også ringvirkningene som våre egne skattepenger skaper – skal det bli skikkelig fart for private arbeidsplasser. Så er det ikke sikkert at dette er hele forklaringen. Men i fall folkenedgangen i første kvartal ikke er en tilfeldig dupp, er det slike diskusjoner vi må våge å ta.

ANDRE MENINGER:

Javel, jordens framtid står på spill. Men hva betyr det for meg?


Hvorfor bryr Sandefjords Blad seg om CV-saken?

Hvor dumme skal vi bli?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags