Ja til ett arbeidsmarked – bare ikke i Sandefjord

Vekst her? Hva skal vi med det?

Vekst her? Hva skal vi med det? Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fordelene med å tenke at Vestfold er ett arbeidsmarked er store. Hvordan kan staten ellers legge ned arbeidsplasser i Sandefjord og opprette dem andre steder?

DEL

MeningerSandefjord plasserer seg nå mellom Drammen og Asker i befolkningsstørrelse. Men det skaper egentlig bare hodebry og plunder. Heldigvis finnes det hjelpemidler: Kart, passer og kalkulator.

Det lages ringer og tastes på kalkulatorer. Har ikke Skien og Porsgrunn en større befolkning til sammen? Er ikke bysenteret i Tønsberg større – spesielt om vi tar med Nøtterø Frukt og tobakk?

Hva med Evje, har noen tenkt på dem? Og er ikke Sandefjord både for stor og altfor liten og litt for lang på samme tid?

LES OGSÅ: Hvorfor er ikke du like viktig?

Dessuten må vi ikke blande sammen arbeidstakere og arbeidsplasser. Når vi tenker på hvor arbeidstagere kan bo, er veien til Tønsberg alltid kjapp og grei. Men når vi tenker på hvor arbeidsplasser kan være derimot, er ikke da veien til Sandefjord altfor lang?

Og dersom vi går litt i oss selv: hvorfor skal folk fra Tønsberg betale bompenger? Bare for å komme seg på jobb, lissom? La oss alle tenne et lys for at det ikke må skje.

Arbeidsplasser i Sandefjord kan dessuten bidra til vekst. Det skulle jo dessuten tatt seg ut! En blomstringstid i en kommune med selvtillit og gründerånd? Tenk om byen rammes av kroniske ringvirkninger?

Slikt blir det bare problemer av! Spesielt for folk fra Oslo Vest og Bærum. Hvordan skal de skaffe seg en kystnær leilighet som de kan bruke som hytte om sandefjordinger flest har både jobb og råd til å henge med i budrundene?

Jeg synes derfor vi skal heve oss over smålige debatter om hvor statlige arbeidsplasser skal være. Den gjennomsnittlige skatteinntekten i Sandefjord er på 87,6 prosent av det som gjelder for resten av landet. Det kan vi fint leve med. Hvem trenger vel egentlig kommunale tjenester?

Arbeidsplassdiskusjonen er dessuten avgjort for lengst. I Sandefjord er det nå 11,9 statlige arbeidsplasser per 1000 innbyggere, og risikoen for å oppnå vekst og velstand burde være lav, men selv det er kanskje litt for risikabelt?

Derfor er for eksempel kvinnefengselet i Sandefjord nå lagt ned og arbeidsplassene flyttet til Evje. Vi må faktisk ha litt respekt for hva Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har fått til i sin hjemkommune. Det er jo tross alt her pappaen hans er ordfører.

LES OM DET HER!

Skulle vi hatt like mange statlige arbeidsplasser per innbygger som i Evje, skulle vi hatt vel 500 til. Det er altfor mange for slike som oss.

I samme ånd må vi ha forståelse for ordføreren i Tønsberg som retter pekefinger mot dem som tenker at det burde være arbeidsplasser i Sandefjord! Kjenner de ikke til risikoen for at det kan oppstå ringvirkninger?

LES HVA HAN MENER HER: Petter Berg: – Naivt å tro at ikke Tønsberg vil delta i kampen om tingretten

Slike arbeidsplasser er mye viktigere for Tønsberg. De har jo tross alt bare 11 ganger så mange statlige arbeidsplasser, så når tingretten nå legges ned i Sandefjord er det selvsagt naturlig at den gjenoppstår i Tønsberg.

– Vi har de sterke faglige miljøene hevdes det der.

Det har de jo hjertens rett i. Vestfold skal nemlig ha ett arbeidsmarked. Det ligger i Tønsberg.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags