Gå til sidens hovedinnhold

Jaså, så du mener sønnen min kan utsettes for risiko?

Artikkelen er over 2 år gammel

Du vet ikke hvem du selv er. Det er det som er problemet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du enser ikke meg. Du enser ikke seksåringen som du nettopp snitter i altfor høy fart inne i det boligområdet der han selv bor. I hans eget hjemmeområde faktisk. Der det er han som skal utfolde seg. Ikke du.

Om du har en nymotens Tesla, en nyinnkjøpt SUV, en liten Golf, en smart Ampera eller en gammel – og nyoppusset GTI med lave dekk og høy bass, spiller liten rolle. I et plutselig møte med en barnekropp blir det uansett rått parti: En kort og mørk stripe i asfalten som fører fram til noe enda mørkere, noe som aldri kan gjøres om.

Jeg tenker på det hver dag faktisk. Der han leker med sine bestekamerater. De løper rundt her i gata.

For tross alt – det er barn som fortsatt er ute. De går til skolen. De lærer seg å sykle. De leker sisten. Har vi flaks leker de også gjemsel. Barns lek finnes ennå. Full av uplanlagt moro. Full av uplanlagt krangling. Det er det de lærer av. Det er dette som gjør at de blir gangs mennesker. Det er derfor jeg ikke bare må la ham få leke ute der det både er gater og biler og der du finnes, jeg må faktisk oppfordre til det.

LES OGSÅ: 21 bilister fikk skyhøye bøter på Mosserød

Så får jeg bare håpe at han får lov til å vokse opp. De aller, aller fleste gjør det heldigvis det. Men noen få ...

Men sånne som deg er det mange av – for mange. Du kjører gjennom gatestubber der det ikke er lov. Du titter i mobilen mens du kjører. Du ser det er barn i gata, likevel kjører du fort. Du tenker ikke på at barn er barn og plutselig er barnet noe annet: En superhelt, en dinosaur, en kamerat som leker sisten – eller bare en liten klump som springer ut rett foran bilen – akkurat der du kjører nå, akkurat i det du «bare» skal.

Ikke rart at politiet denne uka har dratt inn hundretusener i bøter. Måtte de aldri gi seg. For det er så lett å glemme. Det er så lett å glemme at du kan være hvem som helst av oss som sitter bak rattet på en bil.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.