Barn og samtykke

Av
DEL

LeserbrevNylig delte forfatter Catherine Gray et innlegg på facebooksiden sin. Det var et rimelig enkelt og kort innlegg, og handlet om en øyeblikkssituasjon fra hverdagen hennes med hennes treårige sønn:

«En dag for litt siden spurte treåringen min meg om jeg kunne kile han. Jeg visste at kiling kunne være en av de aktivitetene som kunne bevege seg raskt fra gøy til grenseoverskridelser, og at barn ofte ler nervøst og godtar berøringer de ikke er sikre på om de ønsker.

Jeg ønsket å ha kontakt med han på en leken måte, på den måten han spurte, samtidig som jeg ønsket å lære han trygge kroppslige erfaringer.»

Hun fortsetter med å beskrive hvordan hun lærte han å si stopp, start, og jeg likte ikke det. Enklere blir det ikke. I en hverdagslig lek var de innom grenser og samtykke. Hun ba han også si hvis det var steder han ville at hun skulle kile han, for eksempel føttene. Siden han fikk teste det fikk han også erfart at det å be om noe som føles godt er lov.

Det er temaer foreldre kan ta opp med jevne mellomrom i årenes løp, og som barna lærer via kjærlig omsorg, samtaler og modell-læring.

Vi syntes det var et flott og vakkert skrevet innlegg. Gray fikk masse positiv respons, men av dem som var kritiske var dette den vanligste innvendingen: Du overkompliserer dette noe vanvittig.

I Australia har de startet opp samtykkeundervisning for barnehagebarn. En av tingene barna lærer er blant annet at de skal ha rett til å si nei til berøring som klemmer, også fra familiemedlemmer. Kommentarfeltene kokte over, og programmet ble kalt både forulempende og ekstremt.

Er det virkelig overtenking, forulempende og ekstremt å ha samtaler og modellere samtykke for små barn? Vi er helt uenig. Å avblåse dette som unødvendig eller fornærmende bør i stedet vekke spørsmålet: Hvorfor reagerer jeg slik på dette temaet? Det er ikke slik at vi som samfunn er i mål, og at samtykke og grenser læres indirekte når vi vokser opp.

Barn trenger at vi viser dem det i konkrete situasjoner, som i kileleken. Det er mulig det er fordi samtykke, grenser og seksualitet er temaer som voksne kjenner seg usikre på. Men dette er egenskaper som gjelder mange områder i livet for store og små, og som en fin bonus gjør det unge mer utstyrte til å få positive og trygge førstegangsopplevelser når de utforsker egen seksualitet.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags