Regjeringa foreslår sosial dumping til sjøs

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

700 norske arbeidsplasser på Kiel-fergene er truet når regjeringa nå foreslår at de kan registreres i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Det betyr at man kan ansette utenlandske sjøfolk med en lønn som gjør det umulig å bo i Norge.

DEL

LeserbrevForslaget er en oppfølging av det såkalte fartsområdeutvalgets innstilling fra 2014. Men dette utvalget foreslo også at norske lønns- og arbeidsvilkår skulle gjelde i norske farvann. Det vil bety mye i kampen mot sosial dumping, men denne delen av innstillinga følger ikke regjeringa opp.

Siden Color Line truet med utflagging til Danmark (DIS) slik Fjord Line har gjort, har tilskuddsordningen for sjøfolk blitt bedret slik at Color Line nå mottar 300 millioner årlig. Color Line har god økonomi. Derfor er det uforståelig at regjeringa vil ofre 700 arbeidsplasser for at rederiet skal tjene enda mer. Selskapet tjener flere hundre millioner kr på tax-free salg om bord.

Etter SVs mening bør det være mulig for norske sjøfolk å jobbe på skip i fast fart fra norsk havn. Det er ikke mulig om rederiet får flagge ut til NIS.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags