En leksefri hverdag kombinert med godt læringsutbytte for barn og unge er fullt mulig

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOpposisjonsleder og ordførerkandidat Hilde Hoff Håkonsen (AP) har i et leserinnlegg og diverse innlegg på sosiale medier løftet debatten om «leksefri skole». Sandefjord Arbeiderparti ønsker i den forbindelse å innføre en forsøksordning  hvor dette prøves ut.  Enkelte reaksjoner lot ikke vente på seg. Noe som ikke er overraskende da debatten knyttet til lekser er like gammel som lekser i seg selv. Innlegget tar ikke sikte på gå dypt inn i «leksedebatten» men snarere forsøke å komme med noen viktige presiseringer samt å oppklare noen misforståelser et leserinnlegg i SB datert 5 Mars fra Anne Mette Christensen er bygget på. 

For det første så kan det ikke presiseres sterkt nok at det å ta til orde for en leksefri hverdag ikke betyr at man ikke er positivt innstilt til skole og utdanning. Snarere tvert imot. Ordførerkandidat Hoff Håkonsen er utdannet pedagog og har bred erfaring fra læreryrket og har således en god innsikt i hvordan læring best fremmes. 

Et annet viktig poeng som må understrekes er distinksjonen mellom «lekser» og «hjemmearbeid». Nødvendig mengdetrening og repetisjon vil naturligvis ikke utgå. Gode arbeidsvaner og positiv holdning til skole og utdanning er ikke avhengig av hjemmearbeid. Sandefjord Arbeiderparti er stolte av kommunens lærere og skoleledere.

Vi vet det jobbes knallhardt hver eneste dag der ute på de enkelte skoler. Hilde Hoff Håkonsens utspill om en prøveordning er ikke et forsøk på å diktere en pedagogisk hverdag. Dersom en skole, i tett dialog med foreldreutvalg, ønsker en slik tilnærming så vil vi oppmuntre til det. Det finnes mange gode suksesshistorier med en leksefri hverdag i Skole-Norge. Hilde Hoff Håkonsen inspireres av suksesshistorier når en ny kurs for sandefjordskolen skal stakes ut med henne ved roret. 

Hva er lekser og hvorfor gir vi de? Opplæringsloven sier ingenting om lekser. Den sier imidlertid noe om at det er skolens ansvar å gi barna våre god og forsvarlig opplæring. 

Hilde Hoff Håkonsen er opptatt av barn og unge. Hun er ikke redd for å tenke nytt for å bedre oppvekstvilkår. Derfor ønsker hun og Sandefjord Arbeiderparti å utrede muligheten for en forsøksordning om leksefri hverdag.

Erfaringer fra skoler med leksefri hverdag rapporterer om mindre stress og press på elever samtidig som at arbeidsvaner og gode læringsmiljøer får grobunn og slår rot. Høres ikke dette ut som en god idé i en tid da psykiske lidelser blant unge dessverre øker i rekordfart?

Hilde Hoff Håkonsen og Sandefjord Arbeiderparti synes det. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags