Gå til sidens hovedinnhold

Koding er kreativt. Lær kidsa koding før teateret tar dem

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi snakker om fremtidens behov. Hvem sørger for at alt det elektroniske virker? Hvis du skal betale noe, så har du ikke penger, men kort eller betalingsapp. Hvis du skal kjøpe noe, så logger du deg på nettet og bestiller hjem. Hvis du skal slappe av, så streamer du en film fra et sted. På kjøkkenet lager en maskin kaffen slik du ønsker det, og ovnen piper når kjøttet har en kjernetemperatur du har stilt inn. 
Ute i bilen setter du på dabradioen og ser på skjermen med en gang hvilket program som holder på. Er du ikke interessert, så kobler du til mobilen og lytter til spillelista du laget kvelden i forveien- Du legger inn adressen dit du skal, slik at GPSen kan vise deg veien. Mobilen kobler seg automatisk til handsfree, slik at du kan la den ligge i veska mens du snakker inn en sms til kjæresten din om at dere må hente ungen på SFO før dere møtes i byen senere. Alarmen på klokka piper diskret og gir beskjed om at du bør ta Hystadveien til jobben, for der er det lite trafikk. Google Maps minner deg på at du pleier å dra på Vinmonopolet omtrent på denne tiden. Plutselig føler du deg overvåket. Hvem koder mobilen din?

Noen spør hvorfor vi må lære koding. Det er jo mye mer kreativt å drive med kunst. Og de har rett i én ting: hvis menneskene skal være relevante, så må vi gjøre de oppgavene ikke datamaskiner kan overta. En av disse er å ta kjappe avgjørelser og finne kreative løsninger. Tenk om du kunne være kreativ og samtidig lære kunnskap som er nyttig? 

De fleste som driver med en form for koding i dag, startet som ungdommer. På 80-tallet dukket det opp personlige datamaskiner til bruk hjemme, og de fleste av disse var utstyrt med BASIC, et programmeringsspråk. Du kunne få datamaskinen til å gjøre som du ønsker! Mange begynte å kode. Mange konkurrerte i å lage de kuleste demoene. Noen laget musikk, andre grafikk, mange laget spill. Dagens PC-er innbyr ikke til koding. iPad innbyr ikke til koding. Mobilen innbyr ikke til koding. For å kode, så må du ønske det. 

Så mens det er opp til den enkelte skole å undervise i koding, har vi en kodeklubb i Sandefjord, med det kreative navnet «Kodeklubben Sandefjord». Hver mandag fra 17 til 19, på Ranvik ungdomsskole. Det er gratis å være med, og vi låner ut utstyr. Fordi vi trenger kodere i fremtiden. 

Kommentarer til denne saken