Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det er det mest rettferdige

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I løpet av livet tar vi en rekke små og store valg. Hvem skal være vennene våre? Hvilke i aktiviteter skal vi bruke fritiden vår på, eller hvor vi skal gå på skole?

DEL

LeserbrevHvert år søker flere tusen elever seg inn på den videregående skolen de ønsker å gå på. For mange kan det være et spesielt studietilbud de ønsker å søke seg til, eller kanskje bare det å komme seg inn i et nytt miljø. Det spiller ingen rolle hva begrunnelsen er, det viktigste er at eleven selv skal ha muligheten til å ta det valget. Det får de gjennom fritt skolevalg.

Postnummeret skal ikke bestemme

I dag har 8 av 17 fylker fritt skolevalg. Der betyr at vi elever fritt kan søke på den skolen vi ønsker å gå på. Det er ikke bare en frihet vi som elever fortjener, men også en tillitserklæring om at vi selv vet best hvilken skole vi ønsker å søke oss til. Det er ingen tvil om at fritt skolevalg fungerer. Når 9 av 10 elever kan juble over å ha sikret førstevalget sitt er ikke det en tilfeldighet. Det viser at de elevene som jobber målrettet oppnår målene sine uavhengig av sosial bakgrunn. Rundt om i hele landet ser vi nå at Arbeiderpartiet og venstresiden sår tvil om fritt skolevalg. De fjernet det i Buskerud, Hordaland og en rekke andre AP-styrte fylker. Nå ser vi også at de begynner å så tvil om fritt skolevalg i Oslo. Fritt skolevalg er ikke perfekt, men dette koker ned til et grunnleggende spørsmål: Hvem er det som skal bestemme hvilken skole du skal gå på? Er det politikerne på venstresiden og postnummeret ditt som skal avgjøre, eller skal det være ditt valg?

Elevene trenger ikke en A4-løsning

Elevorganisasjonen er for fritt skolevalg. Elevene er for fritt skolevalg. Er det nettopp noen som vet best hvilket studietilbud som motiverer dem så er det elevene selv. Når vi vet at 1 av 3 elever ikke fullfører videregående er derfor avgjørende å legge opp til et studieløp som motiverer. Da nytter det ikke å tre en A4-løsning over hodet på norske elever selv om det er enklere for skrivebordspolitikerne i Arbeiderpartiet. Fritt skolevalg handler om å sette mennesker foran systemet. Gi hver enkelt elev den friheten og tilliten de fortjener for å følge sine drømmer og ambisjoner. Vi i Unge Høyre kommer hvert fall ikke gi oss før alle fylker i hele landet fra Agder i sør til Finnmark i nord har fritt skolevalg. Den friheten skylder vi alle elever der ute.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags