Vi vil være med!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det finnes mange fine ord. Ett av dem er medbestemmelse. Det handler om at de som er organiserte, skal få være med å bestemme på sin arbeidsplass. På de fleste arbeidsplasser i Norge er det nok organiserte til å velge en tillitsvalgt. Er ikke det et fint ord? De er valgt på tillit! Arbeidskollegaene har tro på dem. De må følge lovverk, regler, og lære seg å forhandle og diskutere på beste måte.

DEL

LeserbrevEn tillitsvalgt er med på medbestemmelse. De forhandler om lønn og diskuterer eller drøfter hva som skal gjøres, og når de skal gjøre oppgavene. Sammen skal arbeidsgiver og tillitsvalgte finne gode løsninger for at alle skal yte det beste. En svært viktig jobb!

Lærerne vil ha gode arbeidsplasser. De vil være med å bestemme. Nå snakker jeg selvfølgelig om den siste tids begivenheter, nemlig vurderinger i ungdomsskolene i Sandefjord kommune. Lærerne gir elevene vurderinger for at de skal kunne yte sitt beste. Halvparten av ungdomsskolene har forsøkt å nedtone bruken av tallkarakterer.

Lærerne har fortalt elevene hva som er bra og hva som kan arbeides mer med, for å gi en enda bedre besvarelse neste gang. Dette har vært gjort på prøver og besvarelser i løpet av året. Elevene har fått tallkarakterer to ganger i året – akkurat som opplæringsloven sier.

På utvalgsmøtet i oppvekst og kunnskap 9. mai bestemte politikerne at forsøket skal opphøre, med knappest mulig flertall.

En arbeidsgruppe hadde levert en oversikt over vurderingspraksis ved ungdomsskolene, og de anbefalte at alle skolene kunne fortsette sin praksis. Utvalget vedtok allikevel at alle ungdomsskolene skal gi vurderinger med tallkarakterer. Dette ble gjort uten å vite om forsøkene har gitt gode resultater, da det ikke har pågått lenge nok til at noe årskull har tatt eksamen.

Fikk vi tillitsvalgte være med å bestemme? Nei.

Skulle vi vært med? Ja!

Som jeg sa i forrige uke da vi kurset våre arbeidsplasstillitsvalgte (det er 79 av dem) – vi har en hel bok som beskriver våre rettigheter og hvorfor vi har dem.

Den kalles hovedavtalen, populært kalt HA. Jeg vil spesielt nevne én paragraf, §3-2 c): «Ved endringer og omstillinger i kommunen skal arbeidsgiver på et tidligst mulig tidspunkt informere, drøfte og ta de tillitsvalgte med på råd. Arbeidstakernes behov for trygghet skal ivaretas gjennom åpne planprosesser hvor mål og konsekvenser så langt som mulig gjøres kjent.»

Dette har ikke skjedd i Sandefjord.

Utdanningsforbundet mener derfor at denne saken bør tas opp på nytt. Vi vil være med å bestemme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags