Dette er framtidas skole: Generasjon perfekt overtas av generasjon digital

Av

I 1996 kom internett med mulighet til å sende og svare på mail. I 2007 kom Facebook. Laget av Mark Zuckerberg som da var 23 år gammel. Disse to begivenhetene har vært med på å revolusjonere den tradisjonelle skolen.

DEL

MeningerDen moderne skolen er i støpeskjeen i Sandefjord. En skole med pugging, lekser, nasjonale prøver og mange tester er snart forbi. De som tidligere ble kalt skolevinnere. De som fikk de beste karakterene på ungdomsskolen og vgs. De som var yndlingselevene for noen lærere. De vil i framtida bli målt ut fra helt andre vurderingskriterier enn en 5- eller 6-er i matte slik det er i dag.

Digitale utfordringer

Vi som jobber i skolen, opplever daglig utfordringer rundt sosiale medier. På godt og vondt. De siste årene har mobbing økt betydelig. Ofte fordi meldinger, bilder, videoer på mobilen og i sosiale medier gjør deg trist. Både på skoleveien og i løpet av en skoledag skjer det mye som gjør barn og ungdom ulykkelige. Livsmestring er på full fart inn i skolen som kanskje det viktigste faget. Å lære barna og ungdommene til å tåle mer motstand, blir sentralt. Å vende motgang til å mestre stressituasjoner på skolen, hjemme, blant venner, i idretten og andre aktiviteter, gjør deg sterk. Teknikker for positiv tenking erstatter depressive følelser.

Folkehelse blir garantert satsingsområde i den moderne skolen. Da Kunnskapsløftet kom for snart 15 år siden, innførte Kristin Clemet (H) begrepet teori i kroppsøvingsfaget. Resultatet ble at en av fem elever droppet kroppsøving i visse ressurssterke områder i Oslo og Bærum. Elevene meldte seg opp som privatist. Med samtykke fra foreldre. En fire timers skriftlig eksamen erstattet tre års fysisk aktivitet. Det ble lite fysisk aktivitet ut av det. I 2012 ble teorieksamen i kroppsøving tatt vekk av Stoltenberg-regjeringen, for øvrig. Mental og fysisk trening vil forsterkes i den moderne skolen.

Tenåringer utsatt

Generasjon perfekt overtas nå av generasjon digital. Den første resulterte i at den nye folkesykdommen for unge ble psykiske lidelser. I Sandefjord er tenåringsjenter spesielt utsatt, viser Ungdatas undersøkelser. Rundt 60 % av 15-åringene sliter med psykisk uhelse. Ulike typer diagnoser florerer. Antall skjemasøkere til Norges største vgs. er rekordstor. Én av tre elever er det noe galt med. Helt sykt, tenker jeg. Å ha perfekt utseende er umulig. Å ha perfekte venner er en utopi. Å ha perfekte skoleresultater er uoppnåelig. Å ha et perfekt liv er som å tro på julenissen.

Digitalrevolusjonen gir en ny type elever en klassereise i skolen. De som vi ofte ser på bakerste benk, har fått tenning. På ny type læring. På opplevelser på skolen. Verktøy som Escape Room, Makerspace, Newton rom, Gameifisering, tredimensjonale læremidler gir utfordringer på et helt annet plan enn kunnskapsskolen. Det siste har vi mobiler til. Ett tastetrykk og vi vet når Napoleon ble ført til St. Helena.

Nye metoder

Næringslivet etterspør denne type kompetanse. Lærerne endrer læringsmetodene. Elevene blir trent opp i å dele ferdigheter. Dette er lagbygging i praksis. Den moderne skolen blir øving i kritisk tenking. Huskeskolen er over. Nå teller kreativitet og sosial trening mer enn å kunne gangetabellen.

På fagspråket kalles det dybdelæring. Pedagogene kan sammen med sine elever bruke for eksempel en måneds undervisning bare om klimaforandringer. Fenomenbasert læring overtar for tradisjonell læring. Dette lover godt for framtidas samfunn. Som vi allerede er en del av. Programmering av roboter som støvsugere og gressklippere blir barnemat for en tiåring.

Videomøter, omvendt læring, strategispill, e-sport, samskriving, Football Manager, Kahoot. Mange nye navn for dem som fortsatt tror at klasserommet var slik det var før år 2000. Den moderne skolen vil være basert på hva som kreves i ulike typer arbeid.

«Lykkelig, glad, tilfreds»

John Lennon ble spurt av sine lærere hva han skulle bli når han ble voksen.

– Lykkelig, glad og tilfreds.

– Du har ikke skjønt oppgaven, sa lærerne til ham.

– Dere har ikke skjønt livet. Svarte kanskje verdens største geni innen musikksjangeren pop. Slik er målet med den moderne skolen. Alle elever skal mestre livet ut fra sine forutsetninger. Som Beatles-ikonet lyktes med da han sluttet på puggeskolen han ikke fikk til.

(Dette er 4. kronikk i SB om skole. De tre første sto ved skolestart august 2018. Den gode lærer. Den gode skoleleder. Den gode elev.)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags