Stoltere yrkesfag for stoltere fagfolk

Av

Vi nærmer oss slutten på høstsemesteret for landets tiendeklassinger. For mange er dette tiden for å velge retning for arbeidslivet. Rådgivere og foreldre spiller en viktig rolle når valg av utdanning skal tas. Hvor er det jobber i fremtiden? I hvilken sektor kan denne eleven gjøre det godt? Hvordan vil inntekten se ut i fremtiden? Hva er egentlig godt nok for de unge og lovende?

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LeserbrevVi har sett en negativ trend de siste årene når det kommer til yrkesutdanninger. I mars 2016 var tallene historisk lave tross at det aldri har vært flere som søker utdanning. Hvordan skal vi kunne dekke opp behovet i fremtiden? Noe må gjøres og tida for det er nå.

En stor del av norske arbeidstakere er arbeidsinnvandrere. Dette er kun mulig fordi Norge er et ressurssterkt land og folk tjener gode penger her. Vi har ingen garanti for at vår økonomi er så god i fremtiden. Er vi i ferd med å selge ut fagkompetansen vår?

Dersom vi skal redde oss inn før det er for sent, trenger vi flere fagarbeidere. Mange rådgivere fraråder praktisk utdanning på bakgrunn av høye karakterer og det de kaller stort potensiale. Tror rådgiverne våre at man ikke kan bruke, og ikke minst, ikke har et behov for ”Stort potensiale” i yrkesretta utdanning? Fagmiljøene melder om mangel på kompetent arbeidskraft og manglende interesse fra de unge. Vi ser også at høyere utdanning etter fagbrev som mesterutdanninger mister terreng. Ser ikke rådgiverne at yrkesfagretta arbeidsplasser krever ledere med basiskunnskap innenfor faget? Burde ikke rådgiverne vite, og gjøre oppmerksom på at fagbrev med påbygg gir flere muligheter enn studiekompetanse alene?

Nå må vi våkne. Vi må erkjenne at en fagutdanning også er en fullverdig utdanning. Vi må snart skjønne at ikke alle kan bli advokater. Her har foreldre og rådgivere en viktig jobb å gjøre. Dere er forbilder, og er en utdanning ikke god nok for dere, er den heller ikke det for de unge. Hjelp oss å snakke opp yrkesrettet utdanning, og ta tak i egne holdninger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags