Gå til sidens hovedinnhold

JA- til leksefri skole!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leksefri skole er et svært omdiskutert tema i dagens samfunn. Mange mener at lekser stjeler ungdommens fritid, og kun sliter dem ut. Andre mener det er på sin plass at elever skal ha lekser. Ungdommen kommer hjem fra slitsom dag på skolen, med flere timer med undervisning, for å senere farte videre på fritidsaktiviteter. Er det da riktig at etter denne lange dagen, skal de sette seg ned med enda mer arbeid?

Flere mener at lekser stjeler ungdommens fritid. Istedenfor å sitte med lekser, kunne de ha brukt tiden på å ha ordentlig fri. Elevene har også hobbyer de kan være med på, og venner de kan være med. Hvorfor skal de da bruke fritiden deres på leksearbeid? I Norge snakkes det om hvordan vi mennesker må utvikle det sosiale, men gjør vi virkelig det om vi ikke har tid? Prioriteringer sier lærere, men da blir alltid venner nedprioritert fordi leksene MÅ gjøres!

Foreldre har også barn som de vil være med, uten å måtte gjøre lekser med dem. Ungdommer slutter som oftest ganske tidlig på skolen, mens foreldrene kommer hjem et par timer senere for å kaste seg i bilen å kjøre barna til aktiviteter. Disse aktivitetene er ikke ferdig før tidligst 17-18 tiden, og da er det hjem å gjøre lekser. Spesielt med yngre barn, kan det bli dårlig stemning mellom foreldre og barn når de må tvinges til lekser. Etter leksene er det middag, og kort tid etter middag er det leggetid. Foreldrene får ikke kvalitetstid med ungene sine! De har hatt en lang dag, og kunne trengt kvelden til å slappe av med hverandre. Leksene spiser tid, og fører til dårlig stemning. Er det virkelig sånn vi vil ha det i hjemmet?

Vi har eksempler på andre land som har gjort dette med suksess. Finland regnes for å ha et av verdens beste utdanningssystemer, og dette er uten lekser. Finland har lengre skoledager, uten lekser og det er bevist at dette gir fantastiske muligheter både på og utenfor skolen. Ja, elevene går lengre på skolen men dette gir fortsatt mer tid til annet! De gjør ferdig læringen i timene, og får fri på kveldene til å gjøre det de vil. Vi mener denne typen samfunn er helt ideelt og noe vi i Norge bør se å lære av. Dette gir resultater!

På den andre siden viser forskning at vi ligger bak andre land i kunnskap, spesielt i matte og naturfag. Dette kan være grunnet vår korte skoledag, og mindre undervisning. Leksene kunne vært med på å kutte ned denne «spriken» mellom oss og andre land. Vi føler at det er et godt argument til lekser, og at vi ser denne siden av saken og.

Oppsummert står vi i vår sak at vi ikke bør ha lekser. Det stjeler for mye fritid, skaper dårlig stemning og det er bevist at andre land mestrer dette. Vi ser begge sider og skjønner lærere som mener vi bør ha det, men i vår sak og etter vår vurdering, trengs det ikke. JA- til leksefri skole!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.