Gå til sidens hovedinnhold

Vår bekymring over solens tilstedeværelse

Artikkelen er over 3 år gammel

I VG 23.10 er det en dommedagsartikkel hvor Vestfold er nevnt; «Flere nordmenn får påvist føflekkreft: – Bekymringsfullt»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I SB 25.10 står det «Vestfold er på krefttoppen – og dette er trolig årsaken. Det står videre at dette har en sammenheng med mye soling og solbrenthet å gjøre, sier Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret». Solen i Vestfold er ikke annerledes enn solen i f. eks Telemark eller Buskerud.

Så vidt jeg vet, har solen vært på himmelen vår i 4 5 milliarder år pluss minus, og skapt livet vårt som det er i dag. Solens endring av strålingsintensitet er ikke noe som skjer over natten, men over mange, mange år.

Føflekkreft har økt med 23 % fra 2007 til 2011, og det er krefttypen som har økt mest fra 2012 til 2017.

For noen år siden var det et massehysteri på grunn av Ozonhullet i atmosfæren. Alle kunne få kreft når de sto under dette hullet. At det ikke var et hull, men en reduksjon i ozonlaget over de polare strøk, ble det skrevet mindre om.

I Norge er det minst Ozon over Finnmark og mye mer over Sør-Norge. Likevel er krefthyppigheten større over Sør-Norge enn over Nord-Norge, og størst i Vestfold.

Før, i gamle dager, før 1980, brukte man solkrem av og til, og noen brukte kanskje noe hudkrem som Nivea eller Spenol som egentlig ikke har noen beskyttende effekt. Vi ble litt solbrent om våren, og brun resten av sesongen. Vi var mye ute i solen om sommeren. Det var ikke noe dataspill eller programmer på TV som holdt oss inne i like stor grad som i dag. Det gikk egentlig ganske greit med oss og sol. Det var relativt få mennesker som hadde hudproblemer i forhold til i dag. Hudkreft var det heller ingen som hadde hørt om.

Omsetning av hudkremer, solkremer og andre kremer vi smører på kroppen, har gått i været de senere årene. Er det mulig at det har en sammenheng med hudkreft og økt bruk av hudkremer av alle mulige slag, solkremer av alle mulige typer, after sun-kremer, fuktighetskremer, juksefarge-kremer, for å nevne noen. Huden har den egenskapen at det du smører på huden, trekkes inn i huden, og lagres i kroppen, også ved hjelp av kjemikaliene i kremen.

I dag skal vi smøre oss med solkrem med høy solfaktor, opptil flere ganger om dagen. Faktor 20, som i 1980 knapt nok eksisterte, er nesten den laveste faktoren vi får av solkrem i dag. Faktor 20 betyr også at man må være 20 ganger så lenge i solen for å få samme brunfarge som en som ikke bruker solkrem. Mange personer ser ut som om de ikke har vært ute i solen på grunn av alle "beskyttelseskremene" de har smurt seg med.

Etter at vi er ferdig med solen om ettermiddagen skal vi smøre oss med after sun krem, og nattkrem, myk-krem, moisture krem, pluss alt annet.

Mange kremer har frem til i dag inneholdt parabener som er kreftframkallende. Parabener er blitt forbudt etter mye frem og tilbake.

Kremene inneholder også antioksidanter, som i særlige tilfeller kan fremskynde og akselerere kreftceller.

Mange kremer inneholder glykoler av forskjellige slag. Oppgaven deres er å transportere aktive stoffer inn i huden.

Kremene inneholder i mange tilfeller UREA, eller urin som det heter på dagligtale. Denne kan gi kontaktallergi. Det er et virkestoff for fuktighetskrem.

Mange kremer inneholder nanopartikler av sølv som brukes for å transportere kremen langt inn i kroppen. Nanopartikler kan gi DNA skade på foster, luftveisskader og immunskader. Nanosølv brukes også som bakteriehemming i klær. Der er det beskrevet at Nanosølv kan skade cellene våre.

Alle hudkremer inneholder en cocktail miks av forskjellige kjemikalier, som hver for seg ligger "under" det som er akseptert kjemikalienivå for at kremen skal godkjennes av helsedepartementet. Men ingen vet hvordan de forskjellige kjemikaliene reagerer med kjemikaliene i andre kremer og lager en ny farlig kobling.

Vi er blitt redd den glødende kulen på himmelen gjennom alle skriveriene i media. Alle skylder på solen, som om den er skyld i alt som er galt med huden. Det er på tide at man ser inn i kremskapet på badet og inn i beauty butikkene med et kritisk blikk. Solstrålene er en viktig del av vårt vitamintilskudd av D-vitamin som kan motvirke kreft. Selvfølgelig er overdrevent bruk av det meste ikke sunt, Det gjelder også soling.

Men den overdrevne bruken vi har i dag av kremer er langt fra sunn for andre enn produsenten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.