Frihet til folk flest

Av

I Sandefjords Blad 5. januar forklarer FpUs Silje Marie Hassum hvorfor FpU fortsatt kjemper for søndagsåpne butikker. Det dreier seg om friheten til å kunne «jobbe en ekstra dag i uken».

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LeserbrevAUF mener ikke det er noe behov for å gi folk en ekstra arbeidsdag. Folk flest vil ikke, og trenger ikke å jobbe på søndager. Muligheten til å holde åpent på søndag vil føre til at arbeidsgivere får friheten til å gi sine ansatte enda en arbeidsdag. Vanlige folk vil miste friheten til å tilbringe tid med venner og familie.

Hassum har rett i at mange jobber på søndag. I dagens samfunn må noen jobbe på søndager. Sykehjem kan ikke stenge fordi det er søndag; det er vi enige om. Det vi er uenige om er om søndagsåpne butikker vil føre til mer frihet. AUF mener at folks rett til en felles hviledag er viktig for arbeidere, og har en verdi for samfunnet. For oss veier dette tyngre enn muligheten til å shoppe på søndager.

Denne debatten dreier seg ikke bare om søndagsåpne butikker. Den dreier seg om hvordan vi definerer frihet. Samme dagen som Hassum skriver om FpUs kamp for frihet til enkeltmennesket leser jeg i aftenposten at FrP i regjering vurderer å sette fotlenke på asylsøkere. Dette viser tydelig hvilket forhold FrP og FpU har til frihet. FpU kjemper ikke for frihet til enkeltmennesker. De kjemper for frihet til enkelte mennesker.

Drivkraften i den norske frihetskampen har alltid vært arbeiderbevegelsen. For at mennesker skal ha frie liv er ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, likestilling og allmenn stemmerett nødvendig. Det er også viktig med sykepenger, regulert arbeidstid, lønna ferie, foreldrepermisjon, streikerett og et organisert arbeidsliv. Dette gir arbeidsgiver mindre makt over arbeidere, og mer frihet for folk flest.

For AUF er frihet å kunne beholde hjemmet sitt selv om man blir syk, og å få en utdannelse uavhengig av foreldrenes lommebok. Når FpU slåss mot fagforeninger, mot streikeretten, mot gratis universitet og mot minoriteters rettigheter slåss de i virkeligheten mot frihet. Å kunne handle på søndag hjelper ikke hvis du blir forskjellsbehandlet ut ut ifra hvem du er. Å kunne kjøre segway hjelper ikke hvis du ikke kan gi barna dine en god utdannelse.

De små og store frihetene gjør Norge til det frie landet vi er. Vi må fortsette kampen for både små og store friheter, men friheten til en ekstra arbeidsdag er ikke en av dem. Arbeiderpartiet har i 130 år kjempet for frihet til folk flest. Denne kampen vil vi ta med oss når vi inntar regjeringskontorene etter valget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags