For tusenvis av barn er det å glede seg byttet ut med å grue seg til jul. Julenissen kom ikke med den store sekken med gaver

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det var alltid noe helt eget med dagene før den store dagen, og ikke minst romjula. Det var luktene, det var stemningen, det var de små hemmelighetene om gavene og det var en konstant kribling i magen. Det var jul. Det kribler ennå i magen, om enn på en litt annen måte. For jula er barnas høytid.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Over det ganske land akkurat nå går tusenvis av barn rundt med sommerfugler i magen fordi de har gledet seg sånn til juleferien, til god mat, til nyttårsaften. Mange barn leker nå med alle gavene de fikk for noen dager siden. Noen har ikke villet ta av seg den nye kjolen, den har vært på siden julaften.

Men ikke alle. For tusenvis av barn er sommerfuglene i magen byttet ut med en klump. For tusenvis av barn er det å glede seg byttet ut med å grue seg til jul. Julenissen kom ikke med den store sekken med gaver.

Det er nå over hundre tusen barn som vokser opp i fattige familier her i landet. Barn som ikke får den flotte juletiden og gode minnene som andre, fordi familiene ikke har råd til å feire jul. De kronene man har, må dekke faste utgifter, og det er ikke penger igjen til verken gaver eller ribbe.

Barnefattigdommen har økt betydelig siden 2013, fra omkring 8 prosent til over 10 prosent nå. Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom i Norge i dag. I Sandefjord kommune er tallet, ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), 1502 barn.

Men Norge anno 2018 er ikke et mer fattig samfunn enn før. Tvert imot. Som samfunn har vi rikdom nok til å sørge for at alle barn får en god barndom og gode juleminner. Derfor er det også så blodig urettferdig.

Barn som gruer seg til jul, handler om fordelingspolitikk.

Høyreregjeringen kutter i velferden for dem med minst og de syke, som fortsatt deler av pleiepengeordningen, barnetillegget for uføre eller økt makspris for barnehagene.

Samtidig gir Erna Solberg store julegaver til den økonomiske eliten. De som tjener over 10 millioner får hundre ganger så mye i skattekutt som de lavtlønte. Vi har både fått rekordhøy barnefattigdom og 108 nye milliardærer under Erna Solbergs regjering.

Vi klarer ikke å se det som rettferdig politikk.

SV har kjempet nær sagt alene i en årrekke for å øke barnetrygden, som har stått stille i 22 år nå. Derfor er det gledelig at KrF har forhandlet frem en økning i barnetrygden i neste års statsbudsjett. Men desto større er skuffelsen når de nesten 50.000 barna som kanskje trenger det mest, ikke får den beskjedne økningen i barnetrygden på 83 kroner pr. måned.

De fleste kommuner regner nemlig barnetrygd som inntekt ved utmåling av sosialhjelp, og derfor trekkes barnetrygden fra sosialhjelpa for disse familiene. Sandefjord er én av de kommunene.

Hvis vi politikere ikke skal hjelpe våre fattigste, hvem er vi her for da? Lokalt har Sandefjord SV satt av 7 millioner kroner hvert år i vårt alternative budsjett og økonomiplan for 2019–2022.

Fordi vi ikke kan forstå rettferdigheten i å straffe dem med minst fra før. Fordi vi allerede vet hva store forskjeller i samfunnet vårt gjør med oss. «Bivirkningene» er skremmende, helsa vår blir dårligere, vi lever kortere, frustrasjonen og kriminaliteten øker, barnedødeligheten blir høyere.

Vi gjør hverandre, alle i samfunnet, en tjeneste ved å minske forskjellene mellom oss. La oss gjøre det! Barnetrygda må økes. Loven må endres slik at ikke kommunene kan trekke den fra sosialhjelpa.

De store pengene må gå til de små, ikke til dem med allerede store lommebøker. SV vil at det skal kime til julefest for de mange, og ikke til skattelettefest for noen få.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken