SV vil gi makt til folk flest og til våre medlemmer

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Folkestyret er under press. Politikerforakten øker, valgdeltagelsen synker, og partiene mistet medlemmer. Vi har en regjering som stadig sier at vår trygghet – velferdsstaten - er truet av eldre- eller flyktningebølgen.

DEL

LeserbrevJeg treffer mange som opplever at Norge går i feil retning, og som er i ferd med å gi opp poltikken. Etter terroren mot regjeringen og AUF var en samlet nasjon enig om at vårt svar burde være mer demokrati og mer åpenhet. Jeg tror ikke folk flest opplever det, og vi ser sinnet og frustrasjonen som tyter ut i kommentarfelt. Det er mange som opplever seg som maktesløse. Folk er sinte for at EØS hindrer oss i en effektiv kamp mot sosial dumping, og for at vi gjør for lite med klimakrisa. Det er skammelig at uføre og pensjonister tar regningen for skattefesten for de rike. Et fellestrekk på tvers av politiske ståsted er at mange opplever at valg og poltikk ikke nytter – det blir samme poltikk uansett regjering eller hva de stemmer.

Etter SVs åtte år i regjering opplevde mange partiet som utydelig, og ikke som et alternativ til den rådene trua på marked og vekstpoltikk. Vi mista medlemmer og brukte mye krefter i regjeringsapparatet. For partiet førte det til at vi at vi så sperregrensa i hvitøye. Vår deltagelse i regjering var nok bra for Norge, men ikke for SV.

Vestfold SV har valgt å åpne opp partiet, og gi mer makt til de som er medlemmer. For første gang skal vi velge førstekandidaten på stortingsvalgslista ved en nettbasert uravstemning. Nominasjonskomiteen har forslått tre kandidater: Grete Wold fra Holmestrand, Lars Egeland fra Tønsberg og Elin Dahling fra Larvik.

Nominasjonskomiteen intervjuet sju kandidater, og med 30 underskrifter fra Vestfolds SVs medlemmer kunne flere meldt seg på. Vi harlikke amerikansk valgkamp, men viktige diskusjoner om hva kandidatene brenner for, og hvem vi trenger. En ringrev med erfaring? En ung kvinne som representerer den typiske SV-velgeren, eller en erfaren kommunepolitikker? Vi arrangerer tre valgmøter, bruker sosiale medier og lar medlemmene velge den beste!

Venstrepartier som politisk minner om SV, som Syrzia i Hellas og Podemos i Spania, har stor suksess med å la medlemmene bestemme i viktige spørsmål, ikke de «profesjonelle» politikerene. Blir nominasjonen i Vestfold en suksess vil vi la medlemmene avgjøre viktige politiske spørsmål med elektronisk uravstemning – fra sofaen med smarttelefon eller PC.

I utviklingen av nytt arbeidsprogram har SV også valgt en åpen prosess. Nå foreligger første utkast, og alle, både SV-medlemmer og andre, kan komme med endringsforslag på nettet. Alle kan også diskutere sine temaer med komiteen i sosiale medier før de legger fram utkast to som skal behandles i lokallaga og på landsmøtet.

SVs vil gjenreise troen på politikk og folkestyret! Vi trenger ikke en snakkeelite som tar beslutninger over hodet på folk. Vi trenge mer makt til folk, og åpne politiske beslutninger som gir velgere makt, innflytelse og tru på at poltikk nytter og betyr noe. Stortinget stemte ned at velgerne skulle få innflytelse på stortingsvalgslistene. Kommuner slås sammen på tross av nei i folkeavstemninger, og eliten håner folket for Brexit.

Makta rår, men i SV vil vi gi den tilbake til våre medlemmer. Vi vil sloss for mer makt til kvinner, barn, og folk flest. Makt over egen kropp, makt over egen læring, og makt over egne liv. Det handler ikke om marked, men om et samfunn uten kroppspress og tafsing. Det handler ikke om måling, men en skolehverdag til å utvikle seg i egen takt og ut fra sine forutsetninger. Det handler om trygge faste jobber og mulighet til å kjøpe sin egen bolig. Sist men ikke minst handler det om et forbruk i økologiske balanse. Uten klode å bo på er det ikke håp. En annen verden er mulig!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags