Høyre: ingen betenkeligheter med å støtte atomubåter

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har ingen betenkeligheter, sier Høyres stortingsrepresentant Erlend Larsen fra Vestfold som en kommentar til at Stortinget i vår vedtok å bygge nye kommunikasjonssatellitter, mens regjeringa «glemte» å opplyse at det er et inngått et samarbeid om at amerikanske atomubåter skal bruke satellittene.

Samtidig utreder Utenriksdepartementet hva som vil være konsekvensene om Norge slutter seg til det internasjonale atomvåpenforbudet. Avtaleteksten forbyr stater å ha atomvåpen, men forbyr også stater å bidra til andre lands atomvåpen.

Nato har ingen atomvåpen, men det har USA, Frankrike og Storbritannia. Norge har en rekke begrensninger i forhold til atomvåpen. Siden 1960 har det vært forbudt å utplassere atomvåpen i Norge i fredstid. Siden 1975 har det vært ulovlig for skip med atomvåpen å anløpe norske havner. Å gi bedre kommunikasjon til atomubåter er ikke i tråd med disse restriksjonene, mener Nei til Atomvåpen. Og det vil være i strid med det internasjonale atomvåpenforbudet. At regjeringa ikke informerte Stortinget om samarbeidet med USA om deres atomubåter er et brudd på opplysningsplikten og kan føre til riksrett.

Norge er ikke tjent med å involvere seg i samarbeid med amerikanske ubåter og legge til rette for at våre fartøy skal ha kommunikasjon med atomubåtene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.