Gå til sidens hovedinnhold

De gamle trenger ikke fine lokaler, men ansatte som har tid til dem

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdag 1. mars kommenterer Pål Berthling-Hansen nytt sykehjem, som muligens kommer på Haukerød. Mye av det Berthling-Hansen skriver, er fornuftig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har hatt mormor i mange år på sykehjem i Bjerggata og på Nygård, pluss min mor på Nygård og Adventistenes syke- og aldershjem på Mosserød. Til sammen en lang periode med stadig besøk.

LES INNLEGGET: Beslutning i tåkeheimen om Haukerød sykehjem

Og de to viktigste tingene for disse mine slektninger var mat, pleie og noen som har tid til å snakke med dem. Ikke engang ble adkomst, altaner, tilgang til sol eller skygge nevnt som ønskede goder. Men et menneske som hadde tid til å høre på et spørsmål, pluss ha litt humør til overs var svært viktig.

Mange som bor på sykehjem, har mistet evnen til å spasere utendørs (man blir pleiet lenge i hjemmet først). Derfor har det ikke så stor betydning hvordan inngangspartiet og servicedelene er, bare det er betjening nok. Om dere bygger i høyden, tror jeg ikke det er noe aber. Man får vel fungerende heiser og ellers bor i en av etasjene.

Man kan derfor prøve å få til et rimeligere bygg, som koster på innvendig og lar det utvendige bli prismessig så lavt som mulig, på en tomt som er minst mulig. Og parkering i kjelleren for de ansatte og besøkende. Slik kunne man få et effektivt sykehjem som ikke tok så mye plass, men hadde desto mer betjening med tid til den enkelte beboer.

Det siste er absolutt det beboerne ønsker mest.

Kommentarer til denne saken