Vi fikk stanset milliardkutt til sykehjem, som regjeringen la opp til

Sykehjem: Om vi i Sandefjord senere skulle velge å oppgradere for eksempel Nygård, ville vi med den foreslåtte ordningen måtte dekke hele kostnaden selv, skriver Jonfinn Bremnes. Arkivfoto: Per Langevei

Sykehjem: Om vi i Sandefjord senere skulle velge å oppgradere for eksempel Nygård, ville vi med den foreslåtte ordningen måtte dekke hele kostnaden selv, skriver Jonfinn Bremnes. Arkivfoto: Per Langevei

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Stortinget stopper regjeringens milliardkutt til sykehjemsoppussing.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.13. februar stoppet Arbeiderpartiet, sammen med KrF, SV, Rødt, MDG og Sp, regjeringens planlagte milliardkutt til støtte for oppussing/renovering av sykehjem. Over hele landet har kommunepolitikere fra alle partier advart kraftig mot kun å gi støtte til bygging av nye sykehjemsplasser. Med regjeringens forslag ville støtten kun gis hvis kommunene samtidig bygget tilsvarende antall nye plasser fra 2021.

For noen kommuner ville vedtaket betydd milliarder i kutt, med påfølgende konsekvenser for tilgang til moderne sykehjemsplasser. Mange eldre ville blitt boende på sykehjem med store oppgraderingsbehov, uten at kommunen ville hatt råd til å pusse opp. For ansatte ville det medført mer slitasje på grunn mangel på nødvendige fasiliteter på umoderne sykehjem.

Jonfinn Bremnes.

Jonfinn Bremnes.

Om vi i Sandefjord senere skulle velge å oppgradere for eksempel Nygård, ville vi med den foreslåtte ordningen måtte dekke hele kostnaden selv. (Haukerød har vært under et sterkt tidspress grunnet regjeringens foreslåtte endring av spillereglene vedrørende finansiering.)

Statistikken viser behov for et kraftig løft for sykehjem framover, basert på eldrebølgen som kommer fram mot 2030, i tillegg til økning i den hjemmebaserte omsorgen.

Livskvaliteten til eldre, både de som bor hjemme og de som bor på sykehjem, må prioriteres. Dette har stortingsflertallet nå sikret.

I tillegg er det også fattet vedtak om å be regjeringen fremme forslag om å heve tilskuddssatsene for etablering og drift av dagaktivitetsplasser til 50 prosent (mot ca. 30 prosent i dag).

Kanskje vi gjennom dette vedtaket kan renovere/oppgradere kjøkkenet på Nygård sykehjem nå? Senere kan vi eventuelt pusse opp sykehjemmet med bidrag fra de nye reglene som nå er vedtatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.