Gå til sidens hovedinnhold

Våre politiske ledere roper: Korsfest! Korsfest!

Artikkelen er over 2 år gammel

Sylvi Listhaugs utsagn om Ap på Facebook var ikke akseptabel, og det var naturlig at det førte til skarpe reaksjoner, hard kritikk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er det neppe noen - innbefattet Listhaug selv - som virkelig tror at Aps prioriteringer er som i utlagte påstand.

Jeg satt ellers med inntrykk av at hennes politiske motstandere på Stortinget etter hvert ikke bare nøyde seg med å kritisere justisministeren, men kastet seg over personen Listhaug.

Og så viser det seg nå til overmål at det heller ikke var henne personlig, men hennes rådgiver, Espen Teigen, som både hadde skrevet og publisert den fatale uttalelsen!

Nei, jeg er ingen Frp-er og deler absolutt ikke partiets synspunkter, men tror dog at alle partiene har enkelte synspunkter det går an å lytte til, og likevel være dypt uenig.

Jeg holder meg her til Voltaire og hans berømte utsagn, som da også er nær mitt hovedpoeng med dette innlegget: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det»!

 

Det ser ut som noen av våre politiske ledere bare har fått med første ledd, og derfor roper: Korsfest. Korsfest!

Og da husker nok KrF-leder Knut Arild Hareide også Han som sa: «Tilgi dem, for de...».

Er vi vitne til enkeltes behov for rehabilitering?

Har filosofen Bertrand Russell rett i at: « Det fins mennesker som tror de kan vokse ved å trykke andre ned»!

Og den amerikanske forfatteren, Upton Sinclair: «I politikken er det hovedsakelig to faktorer som avgjør utfallet: selvhevdelsestrang og hevntørst»!

Har vi nå sett noen eksempler på det?

Vi ler så hjertelig når vi på TV ser reportasjer fra nasjonalforsamlinger i andre land der politikerne gyver løs på sine motstandere ved å kaste luer, hatter og sko. Noen blåveiser kan det vel bli.

Er våre politikere av en edlere art? Her på berget er vi da mer siviliserte. Vi går heller til psykisk angrep, og når vår motstander er tvunget i kne og nærmest ligger og ber om nåde, tråkker vi enda litt hardere til.

Vil en ny gallup vise hvordan velgerne har reagert på politikernes opptreden?

Ovennevnte sak viser også hvordan det skrevne ord nærmest sementerer skriftlige uttalelser. Om dine ord blir tillagt en annen tanke enn du selv hadde, så klarer du neppe muntlig å rette på forståelsen av dine skrevne ord.

Johan Borgen fortalte at han en dag ble sittende på trikken ved siden av en dame som hadde lest hans siste roman. Hun kjente ikke meg, fortalte Borgen, og spurte om jeg hadde lest boken. Det hadde jeg jo. Så fortalte hun hvordan hun mente det ville gå med personene, altså etter bokens slutt. Jeg hadde jo skapt personene, sa Borgen, og hadde min mening om det - og sa det. Hun avfeide alt jeg foreslo. Jeg brukte kanskje tusen ord - forgjeves. Da jeg gikk av trikken, tenkte jeg, om jeg bare hadde skrevet noen ord til i boken, så ville hun helt ha forandret mening.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.