Bane NOR skal da vel ikke kunne rasere boligområder i Sandefjord?!

Artikkelen er over 2 år gammel

Er det virkelig tilfelle at politikerne seriøst diskuterer dette raseringsforslaget til Bane NOR? Det nekter jeg å tro på.

DEL

I fjor skrev jeg et brev til Det Kongelige Kommunal- og moderniseringsdepartementet, om Bane Nors raseringsplaner her i Sandefjord. Jeg fikk et hyggelig brev tilbake, der de skrev at det var politikerne her i Sandefjord, altså representantene for folket, som bestemmer hvor traseen skal gå. Ikke Bane NOR. Bane NOR skulle egentlig være et fornuftig organ som skulle komme med gode forslag til kommunene. Men vi ser jo at de mangler fullstendig sunn fornuft, og er helt på viddene. 

Politikerne har det siste ordet, og trenger ikke å høre på raseringsplanene til Bane NOR. Departementet ville blande seg inn, hvis politikerne ikke ble enige. Så, politikere i Sandefjord, dere må for all del ikke høre på smiger fra Bane NORs representanter, og gå i den fella. De snakker om tusenvis av arbeidsplasser og innflyttere til byen. Hallo? Hvilken planet lever de egentlig på? For det første så vil heller folk flytte ut av byen vår, fordi pendlerne ikke har parkeringsplasser til bilene sine lenger, hvis Bane NOR får trumfet igjennom sin yndlings-raseringsplan nummer én, altså å flytte jernbanestasjonen til Peder Bogens gate.

LES OGSÅ: Å flytte togstasjonen vil gi flest nye innbyggere og arbeidsplasser

Bane NOR har utredet for milliarder av kroner, for å rasere de flotteste boligområdene i Sandefjord, og det flotteste turterreng, altså Hjertås. Vi i Sandefjord kommer ikke til å akseptere slike raseringsplaner. Så mye er ikke jernbanen verdt for oss. Den burde i stedet gått langs E 18, som aldri har vært et alternativ for Bane NOR. Tenk å bruke slike svimlende pengesummer på å «utrede» det tullet og tøyset, de foreslår. Vi trenger ingen utredning her i Sandefjord. 

Her ligger det åpent i dagen, det våre forfedre utredet for langt over hundre år siden, altså dagens trasé. Såre enkelt. Bane NOR kan jo da bruke noen flere milliarder for å «utrede» å lage en sløyfe innom Torp flyplass, og videre ned til Unneberg. Ja, dere hørte riktig. Unneberg, ja, og ikke via Mokollen. Det ligger jo i dagen. Jeg vet akkurat hva som er årsaken til at Bane NOR er så desperate etter å bore underjordiske tunneler og bore gjennom fjell. Det er jo reklamert på tv om denne boremaskinen, som sikkert har kostet flesk, og er anskaffet til dette formålet. De må jo da forsvare nødvendigheten av denne, på bekostning av Sandefjords beste boligområder og turterreng. Nei, takk som byr. Vi i Sandefjord kommer til å mobilisere. 

Vi finner oss ikke i dette. Vi lar oss ikke kjøre over av Bane NORs smiger om arbeidsplasser og nye folk til byen. Det er den nye taktikken deres, for å få politikerne til å bite på.

LES OGSÅ: Togprosessen kan skyves ut i det blå: – Svært stor belastning

Kjære politikerne i Sandefjord. Toget fra Tønsbert til Sandefjord bruker ca. 17 minutter i dag. Er det snakk om ett eller to minutters vinning, ved å rasere halve Sandefjord, mon tro? Jeg tror ikke det blir ett eneste minutt å spare engang. Våre forfedre, og eks-politikere, hadde vendt seg i sine graver hvis de hadde sett hva dere overveier å gå inn for. Jeg nekter plent å tro at politikerne i Sandefjord er så dumme. Jeg ser hvordan Bane NOR presser dem. De må jo forsvare pengebruken, og setter opp det ene møtet etter det andre, som det ikke kommer noe som helst fornuftig ut av. 

Et spill for galleriet, kaller jeg dette. Bare dropp det neste møtet, som kun blir bortkastet levetid, for jernbanen skal nemlig gå der den går i dag, bare med doble spor. Politikere i Sandefjord, dere husker sikkert de nylig skrinlagte raseringsplanene i Tønsberg. Ja, det var Bane NOR, som sto for de syke planene, der også. Tenk det, de skulle ha jernbanen i broer over byen og ut til Nøtterøy, og derfra videre over fjorden, pluss pluss. Hva holder de på med? Unnskyld at jeg spør. Det ser ut som om Bane NOR leker at vi er som storbyer i utlandet, og må ha jernbanen hengende i lufta og under jorda, og over alt. 

Vi trenger ikke dette, vi har nok plass oppå jorda. At det er mulig å komme med noe slikt? Politikerne i Tønsberg hadde fornuft til å si nei til dette gale forslaget til Bane NOR. Derfor ble det skrinlagt. Politikerne i Sandefjord, jeg, og tusenvis med meg, forventer det samme fra dere. 

LES OGSÅ: Dobbeltsporet i Sandefjord kan bli bredere enn planlagt

Hva sier Bane NOR nå, mon tro? Det er bare de som blir berørt av disse jernbaneplanene som skriker opp på dette viset, synes jeg de sier. Men nei, jeg bor ikke i nærheten av der jernbanen er planlagt å komme, ved raseringsplan nummer én, fra Bane NOR. Bortsett fra, da, når jeg er ute og går tur i Hjertås, Sandefjords beste turområde, så kan jeg og mine kjære venner, altså dyrene, risikere å bli overkjørt av toget. Tro det eller ei. Og, det er jo absolutt det siste sted på jord, hvor jeg noensinne kunne drømme om å treffe på toget. Dette er rett og slett for dumt.

Jeg snakket med ei dame som bor i Lunden i dag. Hun var helt opprørt. Hun fryktet å få jernbanen inn i hagen sin. Hun hadde akkurat pusset opp barndomshjemmet sitt, da disse syke raseringsplanene plutselig kom på banen. Nå får hun vondt langt inn i hjerteroten, bare hun åpner avisen og ser noe som er skrevet om jernbanen. Jeg tør ikke å tenke på alle de flotte husene i Lundenområdet, og mange andre boligområder, som kan bli til pinneved, hvis Bane NOR får det som de vil. Denne galskapen må stoppes, for enhver pris.

Bjørn Ole Gleditsch, vi holder fast på det du uttalte i starten av denne debatten, at du ville lenke deg fast til jernbanestasjonen vår. Vi blir mange, for å si det pent. Men, Gleditsch, du trenger jo ikke å lenke deg fast, for det er jo nemlig du og politikerne i Sandefjord som bestemmer hvor jernbanestasjonen og traseen skal ligge. Slå den da. Valget er lett, for det finnes jo bare ett alternativ. Og takk for det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken