Vit én ting: Her er du velkommen!

Lørdag delte den nordiske motstandsbevegelsen ut flygeblad med nazistisk innhold på Torvet.

Lørdag delte den nordiske motstandsbevegelsen ut flygeblad med nazistisk innhold på Torvet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag fikk vi grunn til å komme med én viktig påminnelse.

DEL

MeningerPå torvet i Sandefjord er alle velkomne: Den høye, den lave, hun med bustet hår, han som skal lufte bikkja, ungene som bare skal leke litt mer (please a'), hun som akkurat har vært hos frisøren som kjenner seg litt usikker på om den nye looken sitter som den skal, alle de som ikke bryr seg om hvordan de ser ut på håret, alle er de velkomne.

Akkurat som de som har bodd i Sandefjord i mer enn tre generasjoner, så vel som de som akkurat flyttet hit, også de som er fra Larvik er velkomne (faktisk), på lik linje med flyktninger fra Palestina og alle de som hører hjemme i den jødiske religionen. Alle skal de ha rett til å gå gjennom Sandefjord sentrum og føle seg hjemme og velkomne.

Og for alle som kaller oss sandefjordinger, innfødte eller ikke, er det likegyldig om du er høyre- eller venstrehendt, homofil, eller om du i skjul spiser pizza med ananas på.

LES SAKEN HER: Høyreekstrem gruppe markerte seg på Torvet: – Jeg er helt forferdet!

Det er det som er det fine med Sandefjord: at alle vi som bor og lever her, kan føle og kjenne litt på dette at Sandefjord er og bør være et godt og trygt sted å leve. Derfor er det et paradoks at det plutselig kan dukke opp en gruppe fra Den nordiske motstandsbevegelsen en tilfeldig lørdag i mars og dele ut flygeblad.

Det vakte sterke reaksjoner fra mange hold. Ikke uten grunn: I Sandefjord betalte mange unge en blodpris nettopp i kampen mot nazismen. Da er det sterk kost at det kan dukke opp folk med nasjonalsosialistisk propaganda og agitere både mot homofili og at alle som ikke er «etniske nordeuropeere» skal sendes ut av landet.

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Thore Grinden, opplyste til Sandefjords Blad at det ikke nødvendigvis var ulovlig for gruppen å opptre slik de gjorde lørdag. Det er jo ytringsfrihet.

Og der har du også paradokset. Alle er velkomne – også de som gjerne vil spre et giftig budskap om at alle ikke er velkomne. At det skal være mulig å splitte og dele alle oss som er sandefjordinger opp i ulike grupper, basert på tilfeldige kjennetegn som hudfarge og hvem du elsker – og at vi så skal hate de som ikke er like oss selv. Hvordan svarer vi på slikt? Det beste svaret må være å sørge for at alle føler seg velkomne. Derfor dagens tittel.

ANDRE MENINGER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags