Gå til sidens hovedinnhold

Fjern aldersdiskrimineringen i trafikken!

Artikkelen er over 4 år gammel

Er det virkelig nødvendig med en aldersgrense for å kunne ta førerkort? Dine ferdigheter som bilfører er individuelle, ikke aldersbestemte.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Listen over ting du må klare for å få ditt førerkort er lang. Alt starter med Trafikalt Grunnkurs, som skal gi deg forståelse for hva det innebærer å være sjåfør. Kurset går blant annet gjennom Trafikkopplæring,Trafikk og førerrollen, Mennesket i trafikken og samhandling, Øvelseskjøring og kjøreerfaring, Plikter ved trafikkuhell, Førstehjelp, Tiltak ved trafikkulykke, og mørkekjøring.

Neste trinn er Grunnleggende Opplæring. Dette trinnet handler i hovedsak om at du skal kunne beherske bilen godt nok til å kunne rette oppmerksomheten mot andre trafikanter. Trinnet tar også for seg Mennesket i trafikken, miljøvennlig kjøring og hvilke ansvar du har som fører. For å kunne gå videre til trinn 3, må en lærer vurdere om du har gode nok ferdigheter til dette.

Trinn 3: Trafikal del

Kort fortalt: Dette går ut på å lære seg å kjøre. Her skal du gjennom Trafikantgrupper og interessemotsetninger, å kjøre miljøvennlig og økonomisk, redusere risikoen for ulykker og forbikjøring. Trinnet inkluderer også sikkerhetskurs på øvingsbane, hvor du lærer å sikre personer og last, og at kjøremåten din avgjør om du har eller mister kontrollen over bilen. Også dette trinnet krever vurdering av lærer for at du skal kunne gå videre til neste trinn.

Så er det noe som heter avsluttende opplæring. Dette inkluderer individuell tilpasning, mengdetrening, og generelt å bli enda flinkere til å kjøre bil. Her gjennomfører man også et 13 timers obligatorisk sikkerhetskurs på vei. Sikkerhetskurset går gjennom Bilkjøringens risiko, kjøring på landevei og forbikjøring, avsluttende kjøring i trafikken, samt refleksjon og oppsummering.

Når du har avklart alt dette, kan du ta for deg teoriprøven og oppkjøringen. Du må selvfølgelig bestå begge delene for å få førerkortet ditt.

Kravet for å kunne kjøre bil er stort som det er, så hva trenger vi aldersgrensen til?

Aldersgrensen er et diskriminerende tiltak, siden det er dine ferdigheter som bilfører som avgjør om du er egnet eller ikke. Hvis du er høy nok til å nå pedalene med føttene, og flink nok til å kjøre, burde ferdighetskravene kunne sortere bort uegnede bilførere. Liberalistisk Ungdom ønsker aldersdiskrimineringen i trafikken fjernet!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.