Gå til sidens hovedinnhold

At «russen» er bedre i år er en meningsløs påstand

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi er privilegerte. Vi har prektige ungdomskull – i det store og det hele.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De fleste tar dessuten videre utdannelse, og det er svært mange som ender opp som russ.

Så når vi diskuterer årets russ, er det nesten som om vi diskuterer et helt årskull. En generalisering om hvordan et helt årskull er, basert på ulike eksempler, er tull. Jeg vet om ungdommer i årets russekull som er så dyktige og engasjerte i det de gjør at jeg burde bruke dem som ideal for meg selv. I den andre enden av skalaen er de som styrer mot en overgrepstiltale.

18 og 19-åringer som ruller rundt i festbusser og plukker opp mindreårige for festing med alkohol og annet, gjør noe som er veldig ugreit. Vi har nettopp hatt en opprivende og lærerik debatt om #metoo i arbeids- og organisasjonslivet. Dette er tema som selvsagt også gjelder unge voksne – og hvorfor ikke? Overgrepet blir ikke mindre ødeleggende selv om overgriperen har på seg en russelue. Men det er ikke russen som gjør dette. Det er enkeltpersoner.

Enkeltpersoner med atferd som burde korrigeres så fort som mulig. Vi er alle tjent med å slutte å omtale russen som russ, og kanskje aller mest de selv.

Dette er unge voksne som vi har hatt ansvar for nå i vel 18 år, og som vi har tutet ørene så fulle med verdier og Thorbjørn Egner at dem i alle fall burde kjenne til Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.» De fleste ungdommer jeg kjenner til, lever også etter dette prinsippet. Men så er det stygge unntak. Og det er også en helt rimelig forventning at lover og forskrifter gjelder for alle.

Jeg har til gode å se noe sted i lovverket at det er unntak for loven for dem som ifører seg rød eller blå kjeledress.

Jeg forventer også at de kan organisere festingen slik at den ikke går utover andre. Og de som ikke gjør det, må vi reagere mot. Det er derfor helt rett av politiet å stanse russebusser som støyer. Det er helt korrekt at vi avskilter farlige busser. Ikke fordi de er «russ». Men fordi de er unge voksne. De er ikke barn. Vi forventer at de tar ansvar – på lik linje med alle andre. Det er sånn det er å være voksen.

LES OGSÅ: For Fabian og kameratene ble russebussen et mareritt

LES OGSÅ: Fire dømt for russevold – tre frikjent

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.