Profitt på (manglende) velferd?

Arbeiderpartiet vil at hver eneste krone skal gå til best mulig eldreomsorg.

Arbeiderpartiet vil at hver eneste krone skal gå til best mulig eldreomsorg. Foto:

Av

Fra den første dag i barnehagen til den siste på et sykehus, så er velferdsstaten der for oss. Når tante har fått demens og skal på sykehjem, når yngstemann på 2 år skal i barnehage eller når mamma blir syk og skal få behandling på sykehuset, så står den klar og beredt.

DEL

LeserbrevDet synes jeg kanskje er det aller beste med Norge. Ja vi må betale skatt, men til syvende og sist så vet vi at det skaper et samfunn hvor alle får utdanning. Hvor de syke skal få behandling istedenfor å måtte legge seg ned i hjemmet sitt for å dø om de ikke har råd til behandlingen. Velferdsstaten er det som tar vare på oss, og sørger for at uansett hvem du er, hvor du kommer fra eller hva du tror, så skal du få samme mulighet til å leve et godt og verdig liv.

Jeg er stolt over å være medlem og stille til valg for Arbeiderpartiet. For våre besteforeldre og oldeforeldre var det ikke alltid sånn. Vi kjenner alle til historiene fra enten våre egne eller andres familier om de som vokste opp sultne og underernærte. Om de som måtte reise til et annet kontinent langt bort fordi at vårt fattige Norge ikke annet enn nød å tilby dem. I tiår etter tiår, kamp for kamp bygde vi dette velferdssamfunnet som tar vare på oss når vi trenger det.

Det fins likevel mange trusler mot vår felles velferd. Når regjeringen hvert eneste år kutter til noen av de gruppene blant oss som trenger det mest, om det så er behandling av brannofre, barnetillegg for de som går på uføretrygd eller de med glutenallergi. Likevel så skal dette innlegget handle om en annen trussel fra høyresiden, og det er profitt i velferden.

For i denne velferdsstaten vår så ser vi at det ikke er alle som er synes at det er godt nok å ta vare på bestemor og bestefar på sykehjemmet eller minstemann på 2 år i barnehagen. For noen så ser man på disse tjenestene med dollartegn i øynene. For det har vist seg at det er masse penger å tjene på å investere i velferdstjenestene våre.

La oss begynne med å se på barnehagesektoren. Halvparten av Norges 5900 barnehager er private, og de seks største investorene har 30% av inntektene fra disse. Ifølge regjeringen er avkastningen på barna “betydelig” høyere enn på gjennomsnittet på børsen, og man har sjekket opp pengebruken på kun 1% av barnehagene. Konklusjonen er at en av de viktigste velferdstjenestene er gjennomsyret av store, kommersielle barnehageprofitører som tar ut stor profitt og man har tilnærmet ingen kunnskap om hvor mye av det som er ulovlig. Alt med velsignelse fra FrP og Høyre-regjeringen som ikke synes det er noe viktig med kvaliteten på velferden eller hvor skattepengene egentlig havner.

I 2016 fant en sykepleier på et privat sykehjem en pasient som hadde bedt om å få skifte en bandasje på beinet sitt etter flere dager, og når hun skiftet det fant hun at såret hans var fullt av larver. I prinsippet så skal ikke behandlingen i private velferdstjenester være noe dårligere, men det sier seg selv at når målet i og seg selv ikke er velferden, men å tjene penger at flere selskaper velger profitten fremfor “kundene” deres.

For oss i Arbeiderpartiet så handler dette valget om at vi med sikkerhet vet at de nært oss får den velferden de fortjener, og at våre penger går til å ta vare på dem. Og om du er enig med oss, så håper jeg at du vil bidra til at vi får en arbeiderpartistyrt kommune, med velferd uten profitt! Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags