Jeg er lei av at én av de ansatte i kommunen har fått ny tittel i Sandefjords Blad. Varsleren i denne saken er ordføreren selv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I et par år nå har avisen, senest 5. juni, hamret inn det stigmatiserende ordet «varsler» i tillegg til stillingstittelen. De bør vite at betegnelsen «varsler» vanligvis bare er noe som journalister flittig bruker, og at det som oftest vil bli oppfattet negativt av den det gjelder og at menigmann derav også ofte vil oppfatte denne personen som negativ.

DEL

MeningerPersonbetegnelsen «varsler» finnes ikke i Arbeidmiljøloven og heller ikke i Arbeidstilsynets beskrivelse av varsling.

Sandefjords Blad har virkelig prøvd å følge opp og finne ut hvorfor den såkalte varslersaken i Sandefjord kommune har oppstått. Det jeg som avisleser har fått med meg, er, merkelig nok, at denne saken i utgangspunktet ikke kan ha vært en varslersak – men en «si-ifra-sak».

Typisk internsak

Her har det vært snakk om to ansatte som har vært uenige om måten å samarbeide på – en typisk internsak som gjelder praktiske forordninger og burde blitt løst over et internt forhandlingsbord.

I arbeidslivet er det en kjent sak at noen bedriftseiere benytter en «varslersituasjon» til å kvitte seg med personer man ikke har god kjemi med.

Feil person utpekt som «varsler»

Jeg har ingen grunn til å påstå at dette er bakteppet for varslersaken i Sandefjord kommune. Det jeg imidlertid har blitt overbevist om, er at man her har utpekt feil person som «varsler».

Det er kommuneledelsen, med ordfører Bjørn Ole Gleditsch i spissen, som lagde en varslersak av dette. Så dessverre – varsleren i denne saken er ordfører Gleditsch og eventuelle andre som var med på å lage saken.

Som oftest ikke varslingssak

Det står i klartekst flere steder at når en ansatt tar opp praktiske saker vedrørende egen arbeidssituasjon – da er det vanligvis ikke en varslingssak.

Håper med dette at jeg ikke får se personer uthengt som varsler i Sandefjords Blad heretter. Pressen burde ta så mye hensyn til enkeltmennesker at de aldri kaller eller stigmatiserer en person som varsler. Man skal være utrolig tøff for ikke å bli sykemeldt av en slik behandling.

Må dreie seg om alvorlige ting

Betegnelsen «varsling» bør kun benyttes når det avdekkes virkelig kritikkverdige forhold i en bedrift. Det er ikke kritikkverdig at to personer diskuterer så busta fyker.

Det kan derimot kalles varsling når det avdekkes og informeres om destruktiv/dårlig ledelse, brudd på instrukser om sikkerhet, vedlikehold og hygiene, unnaluring av arbeidsoppgaver, grov uforstand i tjenesten, respektløs opptreden overfor brukere/kunder, mobbing av arbeidstakere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags