Gå til sidens hovedinnhold

Ja, la oss håpe sluttstrek er satt

Artikkelen er over 3 år gammel

Varslersaken har ridd Sandefjord kommune som en mare det siste halvannet året. Er det lov å håpe at den nå over?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bakgrunnen for hele saken er et varsel fra kommuneadvokaten. I nye Sandefjord skulle hun rapportere til assisterende rådmann og ikke direkte til rådmannen. Hun mente at hun dermed ikke kom tett nok på til at hun kunne ivareta sine oppgaver. Plasseringen under assisterende rådmann var heller ikke slik politikerne ønsket at kommunen skulle være. Sandefjord kommune styres nemlig etter en omstridt modell, der politikerne gir føringer for hvordan rådmannen organiserer sin stab.

Oppfølgingen av varselet kostet kommunen mye penger og tid. Nye Sandefjord mistet dessuten fart. Det hastet med å få avsluttet saken. Tenden Advokatfirma ble satt på saken så raskt at anbudsreglene ble brutt. De kom sommeren 2017 fram til at daværende rådmann Gudrun Grindaker ikke kunne kritiseres. Men det skulle vise seg at siste ord ikke dermed var sagt. I kjølvannet er det blitt utvekslet mange harde ord om håndteringen av saken.

Det toppet seg en sen høstkveld i fjor da Grindaker fikk en tilspisset mail fra ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).

Samtidig har Miriam Schei ment at hun er blitt utsatt for ulovlig gjengjeldelse. Hun er nemlig ikke pålagt å ha rett i det hun varsler om for å ha krav på beskyttelse. Navnet hennes lekket ut internt og ble deretter utgitt av Tenden-advokatene. Nå er det inngått sluttavtale med Grindaker, og det er blitt konstituert to rådmenn til å fylle oppgaven i mellomtida.

Det er derfor fullt forståelig at ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) har gitt konstituert rådmann Lars Petter Kjær en tydelig forventning om å avslutte varslersaken så fort som mulig.

Nå får Miriam Schei en uforbeholden unnskyldning for måten hun som varsler er blitt behandlet på, og hun blir plassert i toppledergruppen, tilføres flere ressurser og får erstatning på 200.000 kroner. Samtidig vurderer politikerne en styringsmodell der de ikke blander seg så mye inn i hvordan rådmannen organiserer sin stab. Sikkert ikke dumt, det heller. Så får vi håpe at dette er nok.

Denne saken ønsker vi å være ferdig med nå.

ANDRE SBMENER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.