Gå til sidens hovedinnhold

Fritt Vest-Sahara nå!

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi har en humanitær krise i Afrika som er ukjent for mange. Den har pågått i over 40 år og befolkningen i landet mangler grunnleggende rettigheter. Vest-Sahara som er Afrikas siste koloni er et område okkupert av Marokko som tapper landet for naturressurser med hjelp av den europeiske stormakten Frankrike.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

FN-Styrken MINURSO har vært i området siden 1991 for å bidra til å arrangere en folkeavstemning om hvorvidt Vest-Sahara skal bli en egen stat eller en del av Marokko. MINURSO er den eneste FN-styrken opprettet siden 1970-tallet som ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettighetene. I april skal FNs sikkerhetsråd fornye mandatet i Vest-Sahara, som de gjør hvert år, men med vetomakten sørger Frankrike hvert år for at MINURSO aldri får en slik arbeidsbeskrivelse.

Verdenssamfunnet må reagere

Måten Frankrike alltid legger ned veto for å dekke over menneskerettighetsbruddene som skjer i Vest-Sahara er uakseptabelt. Et moderne vestlig demokratisk land som Frankrike skal ikke dekke over vold og overgrep mot en sivilbefolkning på denne måten. Dessverre går de sterke båndene mellom Frankrike og landene i Nord-Afrika langt tilbake til kolonitiden. Her må Norge mer aktivt ha en stemme som sier at dette er helt uakseptabelt. Vi kan ikke la Frankrikes handlinger passere i all stillhet. En hel sivilbefolkning har blitt satt munnbind på og det er opp til verdenssamfunnet å reagere.

AUF mener: at å anerkjenne Vest-Sahara er en politisk handling og et politisk veivalg. Ved å anerkjenne sender vi et tydelig signal: Norge støtter opp om en FN-styrt verdensorden hvor internasjonale rettsprinsipper går foran realpolitiske hensyn.

Et folk på flukt

Norge må legge større press på Marokko, og Spania og Frankrike som er Marokkos viktigste allierte. Det er det første steget i frigjøringen for Vest-Sahara. Folket har lidd nok, de mangler grunnleggende rettigheter og majoriteten er enten statsløse i eget land eller på flukt i nabolandene. Sverige har anerkjent Vest-Sahara og Norge burde ikke være noe dårligere, dette ville blitt tatt godt imot internasjonalt. Ved å anerkjenne Vest-Sahara viser vi verden at vi er imot okkupasjon av land for økonomisk gevinst. Det blir feil at Saharawiene skal overleve på nødhjelp i form av fiskerogn på boks fra Sverige, når landet selv har rike fiskeressurser.

En regjering som tar ulovlig okkupasjon på alvor

Vi trenger en ny regjering som sørger for at Norge engasjerer seg i konflikten om Vest-Sahara slik at partene skal enes om en politisk løsning som bidrar til Saharawiene sin legitime rett til selvbestemmelse og organisasjonsfrihet. En regjering som vil kjempe for at MINURSO, overvåkingsorganet til FN i Vest-Sahara får utvidet rett til å rapportere om menneskerettighetsbrudd i området. Disse punktene er hentet fra Arbeiderpartiet sin nettside. Stem for et fritt Vest-Sahara og kampen mot ulovlig okkupasjon internasjonalt.

Kommentarer til denne saken